Президентът на Световната банка Дейвид Малпас предупреди, че може да отнеме години, докато световното производство на енергия се диверсифицира от руските енергийни източници след нахлуването на Москва в Украйна, удължавайки по този начин риска от стагфлация или период на слаб икономически растеж при висока инфлация, предаде Ройтерс.

В реч в Станфордския университет Малпас също така каза, че има повишена вероятност от рецесия в Европа, докато икономическият растеж на Китай се е забавил рязко, а брутният вътрешен продукт на САЩ се е свил през първата половина на годината.

Забавяне на икономическия растеж в България догодина прогнозира ЕБВР

"Тези развития биха имали тежки последици за развиващите се страни", посочи Дейвид Малпас.

Европейският съюз е изправен пред "внезапен скок в цените на енергията" поради войната в Украйна и сковаността на пазара. "Слабостта на еврото и високата инфлация увеличават вероятността от европейска рецесия и допълнително ограничават дългосрочните перспективи за растеж на еврозоната", предупреди той.

istock
istock

Според него справянето с настоящата т.нар. "перфектна буря" от нарастващи лихвени проценти, висока инфлация и забавящ се икономически растеж изисква както нови макроикономически, така и микроикономически подходи, включително по-добре насочени разходи и ясни послания за усилия за увеличаване на доставките.

Малпас каза, че предстоящият доклад на банката "Бедност и споделен просперитет" показва, че десетилетията напредък в намаляването на бедността се е забавил до 2015 г., дори още преди коронавирусната пандемия, която е довела до допълнително 70 милиона души по света в крайна бедност.

Предстои ли световна рецесия

Докладът на Световната банка, който трябва да бъде публикуван следващата седмица, също така показва спад от 4% на средния доход в глобален план, като това е първият спад, откакто банката е започнала да измерва този показател през 1990 г., отбеляза Дейвид Малпас.

"Развиващият се свят е изправен пред изключително предизвикателна краткосрочна перспектива, оформена от рязкото повишаване на цените на хранителните торове и на енергията, нарастващите лихвени проценти и кредитни спредове, обезценяването на валутите и изтичането на капитали“, отбеляза шефът на СБ.

istock
istock

Той посочи, че "непосредствена опасност за развиващия се свят е рязкото забавяне на глобалния растеж да се задълбочи в глобална рецесия“, отбелязвайки, че много от тези страни все още се борят да се върнат към нивата на доходи на глава от населението отпреди Covid пандемията във времена на влошени рискове, свързани с климатичните промени.

Има ли риск България да изпадне в рецесия

Малпас каза, че не е ясно дали ще има достатъчно глобален капитал, за да се посрещнат нуждите на силно развитите икономики, които са приели фискални политики, благоприятстващи по-високи нива на дълг, и все още имат достатъчно остатъчни средства за финансиране на инвестиционните нужди на развиващите се страни.

Той призова държавите да търсят начини за намаляване на инфлацията извън силно синхронизираните увеличения на лихвените проценти, които се провеждат в момента, включително чрез увеличаване на фискалната ефективност, за да се насочат повече разходите към бедните и уязвимите групи. Подобни корекции биха подобрили разпределението на глобалния капитал, осигурявайки път за намаляване на инфлацията, като същевременно рестартират растежа на средния доход.

Необходимо е спешно по-голямо финансиране на образованието, здравната подготовка и адаптиране към изменението на климата, заедно със стъпки за намаляване на зашеметяващите нива на дълг, които натоварват редица развиващи се страни, посочи Дейвид Малпс.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg