Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ревизира нагоре прогнозата си за икономическия растеж на България през 2022 г., но в същото време вече очаква и по-рязко забавяне на растежа през 2023 г.

В своя септемврийски доклад ЕБВР очаква, че БВП на нашата страна ще нарасне през тази година с 3,0% при прогноза от месец май за експанзия с 2,5 на сто и след експанзия от 4,2% през 2021 г.

Тази известна възходяща ревизия се дължи на факта, че българската икономика нарасна устойчиво през първата половина на 2022 г. с 4,5% на годишна база, движена от силно натрупване на бизнес запаси, както и добро частно и държавно потребление.

Има ли риск България да изпадне в рецесия

Личното потребление се увеличи през първите шест месеца на 2022 г. с 4,2% на годишна база, но ЕБВР отбеляза, че възходяща инерция е намаляла на фона на растящата инфлация и намаляващото доверие на потребителите. В същото време инвестициите в страната намаляха рязко през второто тримесечие, тъй като фирмите се сблъскват с повишена несигурност, като инвестициите бяха с 14% под нивата преди коронавирусната пандемия.

istock
istock

Въпреки това промишленото производство в България се е увеличило през първата половина на настоящата година с почти 17% на годишна база, като то остана устойчиво въпреки спирането на руския газ от края на април 2022 г.

ЕБВР посочи, че инфлацията се влоши значително, достигайки 17,3% на годишна база през юли 2022 г. и над 20% при цените на храните, комуналните услуги и жилищата, транспорта и ресторантите и хотелиерската дейност.

Кога ще е пикът на инфлацията у нас

Основната мярка на правителството срещу нарастващите разходи за енергия е пълното компенсиране на сметките за електроенергия на фирмите при цени на тока над 125 евро/MWh (над 250 лева за мегаватчас).

Домакинствата в страна бяха защитени чрез регулирани цени на тока, а пенсиите бяха увеличени с 10% през юли 2022 г.

istock
istock

Продължаващата политическа криза обаче може да доведе до забавяне на усвояването на второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, предупреждава Европейската банка за възстановяване и развитие.

Благодарение на стабилното представяне на икономика през първата половина на годината, растежът на БВП беше ревизиран нагоре за цялата 2022 г. до 3% от прогнозата на ЕБВР през май за икономическа експанзия от 2,5 на сто.

Несигурността относно доставките на газ, отслабването на вътрешното и външното търсене на фона на високата инфлация и влошаване на доверието, както и политическата несигурност, биха могли обаче да доведат до рязко забавяне на икономическия растеж в България през 2023 г. до 1,5% при предишна прогноза на ЕБВР от месец май за очаквана експанзия догодина от 3 на сто.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg