Над 85% от хората не планират финансите си за повече от 1 година. Пестенето е свързано с нормални дългосрочни цели. Инфлацията е много страшен процес, подтиква хората да мислят повече. Тя изяжда нашите спестявания. Това коментира Деян Василев от "Моите пари" за NOVANEWS.

Има значение и в какво влагаме средствата си. 

Най-често допускани грешки в личните финанси

"Ако държим парите си в буркан, те ще бъдат изядени от инфлацията. Късите си пари хората трябва да държат в банки или в ликвидни средства. В краткосрочен план парите няма да донесат доходност. Ако едно домакинство има авариен фонд, е добре да влага парите си в инвестиционни инструменти с висока очаквана доходност.

Ако човек успява да заделя 10-20% от доходите си, след като натрупа авариен фонд, може да инвестира в акции за дългосрочни спестявания. Ако над 40% от доходите се внасят за кредити, трябва да светне червена кампичка", подчерта експертът.

istock
istock

Според него е добре човек да има кредит, ако лихвата не се покачи.

"Ипотечният кредит при ниски лихви - за много хора си заслужава вместо да живеят под наем, да инвестират в жилище. Ако човек инвестира по 100-200 лева на американската борса, може да има печалба и в по-дълъг период от време, да има доходност, която бие инфлацията", заяви Василев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg