По Оперативна програма "Околна среда" за следващия програмен период ще има възможност да се дофинансира с 6200 евро закупуването на нов електрически автомобил при извеждане от експлоатация на стар автомобил, каза в Горна Оряховица министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

Той уточни, че в плана за възстановяване и устойчивост също е заложена реформа, свързана с преминаването към електромобили. От министерството предвиждат мярка за подпомагане на общините при закупуването на специализирани автомобили с електрическо захранване.

Защо купуваме по-малко елетромобили у нас

Сандов коментира, че за следващия програмен период има предвидени над 400 милиона лева за опазване на чистотата на атмосферния въздух и прилагането на европейските стандарти.

Предвижда се изготвяне на списък с препоръки към общините по отношение на качеството на въздуха, за да могат те по-лесно да кандидатстват по ПУДООС, където са отделени 47 милиона лева за екологични проекти. Той прогнозира, че средствата ще бъдат одобрени на заседание на Министерския съвет идната седмица.

istock
istock

В Горна Оряховица министър Сандов, заедно с кмета Добромир Добрев и директора на РИОСВ Цонка Христова, обяви за защитени три вековни дървета. Трите ясена се намират на ул. "Свети Княз Борис Първи", възрастта им е над 120 години, а обиколките на стволовете са около четири метра, посочиха от Регионалната екоинспекция.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg