Заплатите в България ще продължат да растат и през 2020 година с прогнозен среден ръст от 8%.

Така положителната тенденция от последните години се запазва с леко забавяне на темпа спрямо 2019 година, за която се очаква средното увеличение да достигне близо 12%.

Това прогнозира в регулярния си годишен доклад за страната ни компанията за застраховане на търговски кредити в света и у нас - Euler Hermеs. Според анализаторите трендът е устойчив след 10,2% ръст за 2017 година и 7,7% за 2018 година.

Стагнация на пазара на труда

Ръстът на заплатите обаче няма да може да разреши задълбочаващия се проблем с недостига на работна ръка, като експертите прогнозират стагнация на пазара на труда. Те очакват заетостта през 2020 година да се увеличи с едва 0,2% след очаквания ръст от 2,6% за 2019 година.

Експертите предвиждат още по-ниски нива на безработицата у нас след постигната исторически рекорд от 3,7% в третото тримесечие на 2019 година. Понижението ще продължи от очакваното средното ниво за 2019 година от 4,1% до средно 3,8% за 2020 година.

Вътрешното търсене и индивидуално потребление са двигателят на икономиката

Euler Hermes
Euler Hermes

Устойчивото и съществено увеличение на заплатите, както и намаляването на безработицата са основна причина за увеличеното индивидуалното потребление, което е главният и до голяма степен единствен двигател за икономическия растеж в страната през последните години, се казва в доклада.

Очакваният ръст за 2019 според експертите ще достигне 5,8%, а предвиждането за 2020 година е 4%.

Благодарение на засиленото вътрешно търсене икономиката на България продължава да расте стабилно, макар и с успокоение в темповете, като актуализираната прогноза на компанията за 2019 година е за ръст на БВП от 3,7%, а за 2020 година - 3%.

Дисбаланс във факторите за растеж

“През 2019 година тенденцията за дисбаланс във факторите за растеж на българската икономика се задълбочава, като вътрешното търсене и индивидуално потребление са основният мотор, подпомаган донякъде и от увеличението на правителствените разходи.

Какви заплати взимат във Фолксваген

Същевременно обаче наблюдаваме осезаем спад на капиталовите разходи, а инвестициите са се увеличили с едва 0,7% за деветмечесието на 2019 година спрямо 5,4% за същия период на предходната година.

Положителната тенденция за по-добро усвояване на европейските фондове, която наблюдавахме през 2017 и 2018 година, също изчезва от картината.”, обяснява Манфред Щамер, главен анализатор Икономически проучвания и оценка на риска.

“Замръзване” при износа и вноса

Експертите алармират и за задълбочаващата се тенденция за забавяне на ръста на износа, като за деветмесечието той е едва 0,5%, а очакванията са да остане под 1% и за цялата 2019 година.

В същото време обаче вносът се е свил още повече като очакванията за миналата година е намаление от -0,2%. Така 2019 година ще приключи с незначително увеличение на нетния експорт от едва 0,7%.

Рисковете под спокойната повърхност

“Влиянието на този дисбаланс на факторите за растеж ще бъде усетено през следващата година, когато със забавянето на ръста на заплатите и стагнацията на пазара на труда се очаква и успокояване на индивидуалното потребление, което неминуемо ще отнеме скорост от ръста на икономиката.

istock
istock

В същото време някои компании ще изпитват затруднения от натиска за вдигане на трудовите възнаграждения и липсата на работна ръка, което вече създава и ще продължи да създава рискове за бизнеса.

Отсъствието на съществена положителна динамика в износа и прогноза за лек ръст през 2020 година за някои може също да доведе до загуба на пазари.”, предупреждават още експертите.

Три поредни години ръст на несъстоятелностите

Рязкото увеличаване на заплатите, което компаниите не са успели да калкулират към клиентите си, намалява рентабилността и e един от водещите фактори за повишаване на риска от фалити в България, който предвиждат от Euler Hermes.

Според прогнозата за трета поредна година несъстоятелностите у нас ще отбележат ръст, като за 2020 година той ще бъде 8-10%.

С колко вдигат заплатите в частния сектор

“Отчитаме този тренд като индикативен за известно повишаване на напрежението, въпреки че както винаги обръщаме внимание заради някои специфики в България като административни усложнения и бавна процедура броят на обявените несъстоятелности като цяло остава сравнително нисък и не може да бъде използван самостоятелно като легитимна база за определяне на риска.”, обяснява Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България.

“В същото време натрупването на различни фактори като дисбаланса в двигателите на растеж, ситуацията на пазара на труда, както и забавянето на ръста на световната икономика и някои предупредителни сигнали при основните експортни партньори на България, би трябвало да направи компаниите по-внимателни през 2020 година.”, допълва тя.

Броят на регистрираните безработни намалява и през февруари

Рискове в износа

От компанията обръщат внимание за известно повишаване на риска при основните външнотърговски партньори за българските компании – в Еврозоната, Румъния и Турция.

Въпреки че в Турция се очаква лек ръст на икономиката от 2,3% за 2020 година, последиците от дълбоката рецесия още са на лице, като прогнозите са за 5% ръст на фалитите и много компании на ръба на съществуването заради съществена задлъжнялост.

Румънската икономика ще забави ръста си до 2,8%, а несъстоятелностите ще се увеличат с 3%. Ръст на фалитите се очакват и в две от основните експортни дестинации за България в Еврозоната – Германия и Италия, съответно с 3% и 4%.

Ръст на застраховките на търговски кредити

“Все повече компании у нас търсят превенция и намаляване на риска чрез застраховането на кредитния риск. Сред причините са отчитането на динамиката на риска на средата, прогнозите за забавяне на ръста на световната икономика, както и повишаването на информираността на българския бизнес по отношение на тези услуги.”, обяснява Камелия Попова.

“Това е практика, която ще навлиза все повече у нас, защото срещу над 3 години процедура по обявяване на несъстоятелност и неяснота за възстановяване на вземанията, ние изплащаме застраховката в рамките на няколко месеца.

Освен заради разумното обезпечаване на сделки, интересът към този тип застраховки нараства и заради увеличаване на доверието в компанията при осигуряване на кредитиране.”, допълва тя.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg