Новата година ще донесе повече пари за мениджърите във Фолксваген.

Както пояснява компанията, месечните основни заплати на около 18 000 ръководители по целия свят ще бъдат увеличени с четири и шест процента в еднократна специална кампания от 1 януари.

За по-добре платените ръководители месечното увеличение може да бъде четирицифрена сума, пише германският Handelsblatt. 

В течение на следващата година вероятно ще бъде добавено допълнително увеличение, тъй като предстоящото повишение на основните заплати на служителите на VW традиционно се прехвърля и на ръководството.

С колко вдигат заплатите в частния сектор

Специалното увеличение на месечните фиксирани заплати е част от цялостна реорганизация на структурата на възнагражденията за ръководители на VW, поясняват от концерна.

Във Фолксваген мениджърите на ниво под членове на Борда на директорите са разделени в три класа. По-ниското ниво включва така наречения мениджърски кръг (MK), в който влизат около 12 000 ръководители по целия свят.

По-голяма част от персонала на МК е заета в основната марка Volkswagen, по-малка част - от други дъщерни дружества.
 
Над това основно ниво има около 6000 други мениджъри, които принадлежат към "горната мениджърска група" (OMK) на VW Group. С повече отговорност и по-високи заплати те са над колегите от мениджмънта от МК.
 
Над тях са служителите на TMK, висшето ръководство от Volkswagen. С около 350 души този кръг е значително по-малък и по-елитарен. По правило компанията набира и новите си членове на борда на директорите от тази група.

istock
istock

Служителите на МК и OMK могат да очакват допълнително увеличение на месечната фиксирана заплата от 1 януари 2020 г.

За служителите на МК ще има увеличение с четири процента, за мениджърите на OMK то ще бъде шест процента. За елитните мениджъри от групата TMK компанията отдавна беше решила да добави осем процента.

 
Volkswagen плаща на входното ниво на мениджъри от MK в Германия месечна фиксирана сума от над 8 500 евро. С увеличение от четири процента тя ще достигне малко под 8 900 евро през новата година. Според информация от фирмени източници мениджър на Volkswagen може да печели около 11 300 евро на месец, ако е на най-високото ниво на MK.
 
Във входното ниво на мениджърите от OMK става дума за почти 9600 евро месечно за Германия. Ако в бъдеще се добавят шест процента, се очаква месечният фиксиран доход да се покачи до малко под 10 200 евро.

При най-високо ниво на OMK според бъдещия режим на изчисления мениджърът на VW ще получава около 19 000 евро на месец през новата година
 
За ръководителите това едва ли ще бъде единственото очаквано увеличение на заплатите през новата година. През 2020 г. Фолксваген ще договори нова единна тарифа за германските си служители.

Замразяват заплати и съкращават чиновници в Румъния

По традиция мениджърите на VW също получават това увеличение, което IG Metall всъщност договаря само за служителите с колективни трудови договори.

„Тази традиционна стъпка гарантира, че разликите в заплатите между персонала по колективното договаряне и мениджърите остават същите", оправда този процес мениджър на компанията.
 
През пролетта на 2018 г. във Фолксваген за последен път беше договорено ново вътрешнофирмено колективно споразумение. Тогава и мениджърите също получиха съответно увеличение на редовните си фиксирани заплати.

По това време това увеличение бе 4,3 процента, като за първи път на ръководителите на VW то бе изплатено през май 2018 г.

istock
istok

Концернът от Волфсбург потвърди официално увеличението на месечната фиксирана заплата за 18 000 ръководители. Въпреки това говорител на групата спомена за обширната промяна във възнагражденията на всички мениджъри в групата, която от новата година ще включва не само фиксираната заплата, но и гъвкави бонуси.
 
Примерът за това е системата за възнаграждения, която групата въведе за Борда на директорите преди три години. Гъвкавото възнаграждение за 18 000 ръководители се очаква да бъде по-тясно свързано с настоящото развитие на компанията.

В бъдеще т. нар. годишен бонус ще се определя от оперативната възвръщаемост на продажбите и възвръщаемостта на капитала, вместо върху оперативната печалба.
 

Дългосрочният бонус, вторият компонент на променливото възнаграждение във VW, ще е свързан с печалбата на акция, развитието на цената на акциите и дивидента. Периодът за оценка е три години. С тази нова система се очаква мениджмънтът да е по-фокусиран над увеличението на стойността на компанията.
 
Бонусите за мениджмънта във Фолксваген обикновено се изплащат през пролетта. Тъй като групата се възстанови значително през четирите години след аферата с Дизелгейт и в някои случаи дори постави нови рекорди, мениджърите на VW могат да очакват изключително щедри плащания през следващата пролет.

По правило членовете на групата OMK получават шестцифрени бонуси, ако съответните години са добри, отчита компанията.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg