По-бедните държави по света могат да бъдат изправени пред икономическа катастрофа, освен ако богатите страни не се съгласят да увеличат усилията си, насочени към облекчаване на дълговете. Това заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

В съвместна публикация в интернет заедно с директора на отдела за стратегии и политики на фонда Джейла Пазарбашиоглу, Георгиева посочва, че около 60 процента от страните с нисък доход са във висок риск от дългов стрес.

В публикацията се казва, че при някои от тях може да се стигне до икономически срив, ако кредиторите от Г-20 не се споразумеят за преструктуриране на задълженията и прекратяване на обслужването им докато това се случи.

МВФ прогнозира малко под 6% растеж на икономиката през 2021г.

 През миналата година 20-те най-богати икономики обявиха инициатива за временно замразяване на плащанията от страна на  бедните държави, много от които имаха трудности и преди пандемията,  но тя изтича в края на 2021 година. Напредъкът по друг подобен план, насочен към цялостно облекчаване на дълговата тежест на бедните страни, пък е много бавен.

МВФ
istock

Авторите на публикацията смятат, че този план трябва да бъде подобрен. Те предупреждават, че 2022 година ще бъде изпълнена с много повече предизвикателства, предвид очакваното затягане в сферата на  международните финанси. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg