На уроците от "една криза без аналог" акцентира д-р Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, в речта си по време на церемонията за връчване на званието "Доктор хонорис кауза" в Американския университет в България на 8 септември.

"Преминахме през и все още не сме загърбили безпрецедентна криза - през 2020 г. световната икономика беше на ръба на тотален срив и изживяхме най-тежката рецесия в мирно време след Голямата депресия. През 2021 г. прогнозата ни е за възстановяване, но то също се отличава от всички останали - със спирания и нови проблеми, които се появяват на хоризонта", посочи тя в речта си.

По думите й едно от нещата, които до момента сме научили от кризата е, че сме взаимосвързани и зависими от природата. Уверихме се в невероятната ни изобретателност, за което свидетелства невероятния успех на учените и изследователите, които разработиха ваксини за рекордно кратко време, уверихме се и в способността ни да правим наглед немислими неща в ситуация, в която обстоятелствата ни притискат да продължим да се движим напред, коментира Георгиева.

МВФ: Глобалната икономика се възстановява по-бързо от очакваното

Успяхме да изведем световната икономика на безопасен пристан, като осигурихме огромна подкрепа чрез инструментите на фискалната и паричната политика. А ние, европейците, се ориентирахме към заемането на парични средства на пазарите като колектив - нещо, което мислех, че няма да доживея, отбеляза тя.

БТА
БТА

Признахме, че икономическата политика не може да бъде оставена изцяло и единствено в ръцете на икономистите, констатира още Кристалина Георгиева и припомни, че МВФ за първи път интегрира в прогнозите си епидемиологични данни за способността на ваксината да ни предпази и за въздействието на бъдещи варианти, за да бъде в състояние да определим вероятния път на развитие световната икономика.

И за да ви разкажа за тази година, все още очакваме ръст на световната икономика от приблизително 6 на сто, който обаче остава променлива величина, тъй като някои държави се справят по-добре от други, посочи управляващият директор на МВФ.

Според нея сме научили и доста "за пукнатините в нашия свят" и най-очевидната от тях е пълната липса на готовност за пандемия, за която учените неведнъж са ни предупреждавали. "Научихме, че когато пандемията дойде, колективната ни способност за действие не сработи.

Вижте коя е най-влиятелната жена в света

Научихме също така, че в трудни времена някои са по-добре защитени от други. Видяхме, че богатите страни с развита икономика успяха да отделят 28 на сто от своя БВП за фискална и парична подкрепа, за да смекчат въздействието на кризата върху бизнеса и хората", посочи още Кристалина Георгиева.

"Какъв процент отделиха нововъзникващите пазари? Шест процента. А бедните страни? Само две на сто от много по-нисък БВП. До какво доведе това? До нарастване на различията в рамките на отделните държави, между хората, които живеят по-добре и всички останали, като тези, които имат достъп до цифровата икономика", отбеляза управляващият директор на МВФ и посочи, че това трябва да има значение за всеки от нас, защото, ако продължим да вървим по този път, тази ситуация много скоро ще доведе до несигурност и нестабилност в света, в който живеем.

istock
istock

Забележително постижение е, че колективно успяхме да дадем тласък на световната икономика в размер на 650 милиарда долара. Това е най-голямата емисия на специални права на тираж в историята на Фонда - подкрепата след световната финансова криза беше на стойност 250 млрд. и хората смятаха, че е в нечувано голям размер, каза Георгиева.

По думите й инструментът е наистина чудодеен и функционира благодарение на колективните съгласувани действия на всички страни. В МВФ членуват 190 държави - някои изключително силни, а други слаби. Колективната сила на тези наши членове ни позволява да предоставим неограничена във времето кредитна линия на по-слабите държави, за да преодолеят кризата, пред която сме изправени, допълни тя.

МВФ одобри големите харчове у нас заради Covid-19 кризата

А за тези, които може би се интересуват, колко е получила България до момента, отговорът е 1.3 милиарда лева или еквивалента на две на сто от БВП на страната, отбеляза управляващият директор на МВФ.

Според нея човешкият капитал е от решаващо значение за това дали бъдещето ще бъде по-добро. Седемдесет процента от богатството на планетата сме ние - хората, въпреки че твърде често обръщаме повече внимание на пътищата, мостовете и сградите, а не на това, което ни прави силни - а именно на нас самите, коментира тя.

istock
istock

На второ място за изграждане на устойчивост Георгиева посочи устойчива планета. "Едно от нещата, които научих в живота си е, че често пренебрегваме закона за непредвидените последствия. И няма по-убедително доказателство от кризата, породена от изменението на климата. В продължение на векове градихме благоденствие, използвайки нефт и газ, и въглища - това беше важно и даваше резултат. Днес имаме електричество, транспорт, свързаност, промишлеността ни е в подем. Имаме обаче и емисии въглероден двуокис, които застрашават бъдещето ни", отбеляза тя и допълни, че трябва да се справим с този проблем решително, като изрази надежда, че младите хора тук ще ни водят в това отношение.

И накрая, устойчиви икономики, каза Георгиева. България е добър пример за макроикономическа стабилност, но не е най-добрият пример за приобщаващо развитие. Твърде много от нашите сънародници се чувстват изключени или изоставени, а това е глобален проблем, така че ако искаме да бъдем устойчиви, трябва да се справим с проблема на изключително асиметричното натрупване на богатство, който наблюдаваме във времето, коментира тя.
И очевидно носим огромна отговорност да работим заедно като едно цяло, като човечество, което е задължение на моята организация, но и задължение на всички нас, подчерта управляващият директор на МВФ.

Особено се радвам, че пред мен са студенти от 45 държави - вие постигате промяна заедно, обърна се тя към младите хора. И им постави задача.

"Ейбрахам Линкълн е казал: "Най-надеждният начин да предвидиш бъдещето е да го създадеш сам." Така че призивът ми към вас, млади хора и бъдещите лидери, е: поемете тази отговорност. Създайте бъдеще, което всички да уважаваме и на което да се радваме", апелира Кристалина Георгиева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg