Без актуализация на бюджета ще има пари за добавката от 50 лева за пенсионерите за септември, за октомври ще е трудно да има пари за президентски и парламентарни избори, но няма да има за антикризисната мярка 60 на 40.

Това заяви след заседанието на МС министърът на финансите Асен Василев.
Той каза, че пари има, и то много, само че те не могат да се харчат без актуализиране на бюджета. Затова настоя парламентът да направи бюджетна комисия и да актуализира закона за бюджета на държавата.
 
"Приходната част в бюджета се движи изключително добре. Това се дължи от части на по-добрата икономическа ситуация в страната и от части на по-добрата събираемост", каза още  Асен Василев
 
"Разходите по Консолидираната фискална програма са 24 млрд. 641 млн. лв., което е 46,9% от годишните разчети. Това формира излишък от 118,2 млн. лв. през първото 6-месечие на годината. Предварителните данни за юли показват, че този излишък ще нарасне значително до над 700 млн. лв.", заяви той.
 
По думите му се очаква до края на годината да бъдат събрани около 2 млрд. лв. допълнителни приходи над това, което е било заложено в Закона за бюджета. "Това е при прогнозирана тежка COVID криза. Ние даже да имаме 2 млрд. лв., нямаме право да ги харчим", посочи министърът на финансите.
 
"За COVID мерки тази година са заложени общо 1 млрд. и 196 млн. лв. За пенсии са заложени 318 млн. лв. (за допълнителните 50 лв.), 300 млн. лв. за мярката „60 на 40“ и 112 млн. лв. за избори. От допълнителните средства, които се изплащат на медиците, няма заложени средства в бюджета. Те са заложени в т. нар. „буфер“ (възможност на Министерството на финансите и МС да намалят разходите на всички други министерства). Пълната стойност на буфера е в размер на 198 млн. лв.", обясни Василев.
 

istock
istock

"Нашето правителство не е активирало „буфера“, а всички допълнителни плащания по COVID кризата са правени чрез преструктуриране на Централен бюджет или чрез намаляване на средствата в министерствата, които са свързани с нещатни бройки и няма да увредят бюджета им. До момента извън заложените са дадени допълнително 1 млрд. и 94 млн. лв.", каза още финансовият министър.

Ще спре ли добавката от 50 лева за пенсионерите

Той отправи молба към парламента да сформира бюджетна комисия и да започне разглеждането на актуализация на бюджета, "за да може да има средства да бъдат посрещнати всички нужди на българските граждани".
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg