Заложена е актуализация на пенсиите от 1 октомври - минималната пенсия се вдига от 300 на 340 лева. Максималната от 1440 на 1500 лева.

Слага се надбавка за пенсионери под линията на бедността, която е социална. Линията за бедност към момента е 369 лева.

43% от пенсионерите са под линия на бедност. Ако този пакет бъде приет, този процент слиза на нула.

Предлагат преизчисляване на пенсиите за 185 млн. лева на месец

За 1 септември са заложени 50-те лева, които до момента се изплащат. Това заяви на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет финансовият министър Асен Василев, информира БНТ.

istock
istock

"С допълнителните приходи по Плана за възстановяване и устойчивост очакваме малко над 2 милиарда лева допълнителни приходи в бюджета. Над това, което е планирано в бюджета за 2021 година. Допълнителните разходи са малко над милиард и 800 милиона лева. Подсигурени сме за най-скъпия вариант на предстоящите през октомври президентски избори", каза Асен Василев.

Какво ще правим с 50-те лева към пенсиите

По думите му, за да получават добавката за бедност, пенсионерите трябва да отговарят на редица условия.

"Представили сме плановете си за актуализация на бюджета на 5 партии, без ДПС, които поискаха да го разгледат директно в парламента", каза още Асен Василев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg