България полага усилия да бъде готова да приеме еврото не по-късно от 1 януари 2025 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

Икономистът Владимир Сиркаров изрази скептицизъм пред NOVA NEWS, че това би било възможно.

"Това е доста оптимистичен сценарий, теоретично е възможно. Най-рано началото на 2026 г. обаче според мен е по-вероятно. В момента трябва да влезем в критериите за 2024 г., която обаче ще бъде оценявана през 2025 г., за да влезем през 2026 г. Този сценарий е свързан с това да свършим нашата работа. Макроикономическата ситуация не предполага да имаме никакъв дефицит. Фискалната политика трябва да се включи в изтегляне на ликвидността и за ненамеса на държавата чрез разходи в помпането на допълнителна инфлация", посочи той.

Банките у нас се подготвят за приемане на еврото

По думите му от различни формации в НС ще дойдат доста допълнителни разходи, а това би било предизборно.

"МФ малко си измива ръцете и влиза с ясна отговорност като параметри. Бюджетът в момента е продължение на този на Асен Василев, но в него се дават възможности по линия на приходната и разходната части. Повишаване на данъчната тежест би било негативно решение", смята Сиркаров. 

istock
istock

Финансовият експерт Деян Василев обясни, че правилата за влизане в еврозоната са здравословни за икономиката.

"3% бюджетен дефицит е нормален. Трябва да си зададем въпроса възможна ли е по-добра събираемост на данъците и по-малка сива икономика. Също и по-малко разхищение на обществения ресурс и корупция. Дефицитът не трябва да е въпрос на един политик или друг. Проектобюджетът на служебния кабинет е само една първа версия, в която са вкарани всички възможни харчове. Тази версия винаги е работна, на нейната база всички финансови министри играят ролята на усмирител. Този първи вариант е зле свършена домашна работа с излишно надути капиталови разходи", коментира той.

Нова дата за приемане на еврото

Според него разплащанията и даването на заплати кеш ощетява всички.

"Ако сме по-солидарни и затегнем и харчовете, ще се увеличат постъпленията без формално да се вдигат данъците. Бюджетният дефицит може да бъде овладян. Валутният борд ни разглези, а излизането от него ще доведе до обезценка на лева. 90% сме влезли в еврозоната. Имаме рекордно ниски лихви и стабилен лев. Унгарският форинт и румънската леа са се обезценили. Забравихме какво означава валутен риск", подчерта Василев. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg