Банките у нас се подготвят за приемане на единната европейска валута, посочва Петя Димитрова, председател на УС на Асоциацията на банките в България и председател на УС и главен изпълнителен директор на Юробанк България АД, в изданието на Асоциацията на банките в България.

Банките се подготвяме, имаме изградена вътрешна комуникация и експерти, които следват план за въвеждането на еврото и сме убедени, че присъединяването на България към единната европейска валута ще донесе много ползи за клиентите. То ще повлияе положително на икономиката ни и ще бъде двигател за ускоряване на реформите за достигане на европейските стандарти на живот и за по-благоприятна бизнес среда, казва Димитрова.

Тя подчертава, че банките навлизат в 2023 г. в много добро финансово здраве - банковата система в България е стабилна, ликвидна, много добре капитализирана и с намаляващи нива на лошите кредити, а всички показатели в нея са над средните за Европа. Банковият сектор у нас е сред най-подготвените за пълноправно членство в еврозоната и това се обуславя от факта, че страната ни вече е част от банковия съюз.

В България вече има работещ парламент, а икономиката на страната е с по-добри показатели спрямо прогнозите в края на миналата година. От ключова важност е приемането на пакета закони по Плана за възстановяване и устойчивост, затова сред приоритетите в законодателната програма на 49-ия парламент тези закони ясно бяха заявени, като ключов приоритет, както и приемането на страната в Шенген и в еврозоната, казва председателят на асоциацията.

По думите й присъединяването ни към еврозоната и към втората най-използвана валута в света също е един дълго чакан процес, който влияе положително на икономиката ни и е двигател за ускоряване на реформите, повишаване на благосъстоянието, за достигане на европейските стандарти на живот. Toвa e вaжнa пpeдпocтaвкa зa пoвишaвaнe нa дoxoдитe и за пoвeчe oптимизъм cpeд бизнeca и пoтpeбитeлитe.

Какво е състоянието на банките у нас

Благодарение на еврото за компаниите ще е по-лесно, по-евтино и по-безопасно да купуват и продават в общото европейско икономическо  пространство и да търгуват с останалата част на света. Най-голямото предимство от въвеждането на еврото е минимизирането на валутния риск за икономиката.

Според нея трябва да обърнем специално внимание на възможностите, които предоставя пред България Планът за възстановяване и устойчивост, който ще осигури на страната ни безвъзмездно финансиране в размер на над 6 млрд. евро. Голямото предизвикателство ще бъде свързано с адекватното разпределение на тези средства, така че да бъде постигнат търсеният ефект на ускорено възстановяване на българската икономика с фокус към едно по-зелено и чисто бъдеще. Планът за възстановяване превръща предизвикателствата, пред които сме изправени, във възможност, не само чрез оказването на подкрепа за възстановяването, но и чрез инвестиране в нашето бъдеще - зелената сделка и дигитализацията ще стимулират заетостта и растежа, устойчивостта на обществото ни и доброто състояние на околната ни среда.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg