"След колосалния спад от 2020 г. имаше голям оптимизъм за 2021 г. През 2021-ва за 2022-ра година, че ще излезем от всички тези кризи. Войната, енергийната криза унищожиха този оптимизъм и сега очакванията за 2023-а не са оптимистични."

Това каза в интервю за БНР председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев.

"Добрата новина за българския бизнес е, че в началото на този месец Народното събрание прие доста по-добра програма за компенсиране на високите цени на електрическата енергия."

Какво ще се случи с цените след приемане на еврото

По думите му някои от антикризисните мерки обаче са били ненавременни и несигурни във времето напред, а тази несигурност и непредвидимост е била  калкулирана в крайните цени на стоките и услугите.

Компаниите се насочват към инвестиции в енергийна ефективност и енергоизточници за собствено потребление, отбеляза Митрев.

istock
istock

Относно предложенията за вдигане на минималната работна заплата председателят на БСК изтъкна, че хората ще получат повече като число, но в края на следващата година с тези средства ще могат да закупуват по-малкоотколкото сега с настоящата минимална работна заплата.

"Защото това е гориво за инфлацията. Хората ще получават повече като средства, но ще потребяват по-малко, защото цените ще бъдат по-високи."

Одобриха механизъм, увеличаващ минималната заплата

Работодателите ще бъдат принудени да повишат всички възнаграждения, не само МРЗ и ще влезем в една спирала, от която няма излизане, прогнозира Добри Митрев и попита депутатите откъде ще дойде ресурсът за тези средства.

"Данъкоплатците съгласни ли са това да бъде за сметка на повишаване на данъчната и осигурителна тежест?"

Този дефицит ще ни отдалечи изключително много от еврозоната, поясни Добри Митрев.

istock
istock

Голяма част от политиците декларират, че искат да сме част от еврозоната, но на дела правят точно обратното, което е "ясно нежелание България да стане част от валутния механизъм", посочи в заключение той.

Готова ли е България за еврозоната

"Някои ги е страх, че при обмяната на лева в евро някой ще трябва да доказва произхода на средствата си, някой като че не иска българите да станат по-богати, да имаме по-ниски кредити, да нямаме разходи за превалутиране. Че ще бъдем част от инвестиционно пространство - истинско, европейско, в което компаниите ще имат желание да инвестират в една сигурна среда."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg