Не минималната заплата, а брутната минимална работна заплата да бъде 50 на сто от средната брутна заплата за страната, предлагат от ГЕРБ. Те са внесли промени в Кодекса на труда между първо и второ четен на законопроекта. Брутната заплата е тази, която получаваме преди облагане с данък и удръжки.

Припомняме, че на първо четене  депутатите приеха да се създаде механизъм така, че минималната работна заплата (МРЗ) да бъде не по-малко от 50% от средната брутна за предходните 12 месеца.

Според ГЕРБ обаче в законопроекта е допуснато разминаване между вида на минималната работна заплата и средната брутна работна заплата, която се използва във въведената формула. „Минималната заплата, която се визира в законопроекта е нетна, докато разглежданата месечна заплата е брутна“, уточняват от ГЕРБ.

Друга промяна, която те предлагат, е определянето на новата брутна минимална заплата за следващата година да се определя до 1 септември на текущата година, а не както е записано в законопроекта – до 31 октомври.

Одобриха механизъм, увеличаващ минималната заплата

Като аргумент те посочват, че бюджетът за следващата година започва да се подготвя още от февруари и тече до края на октомври, когато Министерски съвет е длъжен да го внесе в Народното събрание. От друга страна предприятията планират своята дейност и разходи поне година напред и на тази база ценообразуват и оферират продукцията на клиентите си.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg