"Заради войната в Украйна цените се повишиха, защото говорим за половината слънчогледова реколта. Трудно е да се говори за спекула, търговците използват пазарното търсене заради несигурността. Газът скочи на международните пазари над 25 пъти, възможно е олиото да стигне 7 лева".

Това заяви за "Твоят ден" Руслан Стефанов, главен икономист от Центъра за изследване на демокрацията.
 
По думите му се очакваше цените да намалеят заради възстановяването на икономиките през март-април. "Говорим за глобален проблем, както през 2008 г. Много хора ще бъдат засегнати, особено най-бедните. В някои страни вече има разпределение на стоки", разкри той. И допълни, че прогнози за точния ръст на цените не могат да се правят.

Нинова призова гражданите да не се презапасяват с олио

"Ще има намаляване на разполагаемия доход. Ако продължи да ескалира войната, може да има увеличение на инфлацията", посочи експертът.
 

istock
istock

Хората в Благоевградско също усещат високите цени и правят сметка как да си купят дори хляб. Етикетите навсякъде сочат по-високи цени в сравнение с преди началото на войната в Украйна. Цената на олиото притеснява най-много гражданите, а сумата вече достига 5 лв. за бутилка. Над 15% е ръстът на меда, а житата също са по-скъпи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg