„Докладът на Еврокомисията за готовността на България да влезе в еврозоната ще е негативен”. Такова мнение изрази бившият финансов министър Симеон Дянков в ефира на NOVA NEWS.

Думите му са по повод очаквания Конвергентен доклад на ЕК и Европейската централна банка, който трябва да бъде публикуван през юни. Тогава ще разберем дали изпълняваме критериите за присъединяване към еврозоната.

Според Дянков намаляването на бюджетния дефицит е заради несправяне на кабинета с инфраструктурни обекти.

Прогнозират икономическият ръст у нас за тази година да е между 2 и 2,5%

„Събираемостта на данъците през 2023-та спадна спрямо година по-рано. По-зле сме от предишни години по отношение на дефицита”, заяви Дянков. 

Той смята, че някои министри, чиито ресори са в икономическата сфера, може да бъдат сменени при ротацията на премиерите.

„Като финансов министър Асен Василев би следвало да си подаде оставката, тъй като докладът на ЕК за приемането ни в еврозоната ще е негативен. Но Василев е и политически лидер. Затова мисля, че ще остане в кабинета. Министър Тодор Тагарев също трябва да си отиде”, коментира Дянков. Той оцени положително работата на министрите на транспорта и земеделието - Георги Гвоздейков и Кирил Вътев.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase