Намаляването на ДДС може да доведе до по-ниски цени и по магазините, но не може да се прогнозира с колко. Това заяви в студиото на "Денят започва" Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия.
 
По думите му търговските вериги не работят с огромни надценки, дори напротив, в някои магазини цените са по-ниски от тези на едро. Според него мерките, които предвижда правителството за намаляване на цените и овладяване на инфлацията, няма да има очаквания ефект.
 
"Тук има един много основен аргумент и той е, че дори да приемем, че големите търговски вериги биха могли да понесат временна такава мярка, какво става с десетки хиляди малки търговски обекти и търговци. Тези хора ще бъдат обречени. Това ли търсим?! Намаляване на конкуренцията, вместо увеличаване на конкуренцията, когато единственият изход за намаляване на цените всъщност е по-голяма конкуренция", посочи Николай Вълканов.
 
По думите му се вижда, че всяка седмица, всеки ден излизат всевъзможни промоционални предложения от търговските вериги на различни групи стоки и конкуренцията е постоянна, непрекъсната и изострена.

До какво ще доведе таван на надценките

По отношение на надценките, Вълканов каза, че в разговор за това няма как да участват търговските вериги, тъй като биха нарушили Закона за защита на конкуренцията. Той даде пример с Литва, където в края на миналата година, при подобен казус, макар и с друг сектор на търговията на дребно, самата среща между компаниите и правителството е породила разследване на техния орган за защита на конкуренцията и вече са наложени глоби.
 

istock
istock

"В тази посока няма как да вървим. Отделен е въпросът дали правителството смята да въведе подобен тип мярка с постановление на Министерския съвет, но тогава тези, които предлагат това решение, трябва добре да се замислят какви ефекти ще има то и дали ще се намали инфлацията, или ще създаде по-големи проблеми", каза още Николай Вълканов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg