България показва спад с 5 позиции спрямо миналата година по отношение конкурентоспособност – сочи изследване на Швейцарския институт за развитие на мениджмънта, базиран в Лозана, за 2021 г.

Институтът цитира и основните предизвикателства пред България, свързани с политическа нестабилност, нисък процент на ваксинация срещу Covid-19, липса на електронно правителство, високи енергийни разходи за бизнеса, изоставащо качество на университетското образование в съчетание с ниски разходи за научноизследователска и развойна дейност, и на на последно място, проблема с корупцията. 

37 млрд. евро капитали са изтекли от България за последните 11 години

Любомир Левичаров, икономически анализатор от БТПП, коментира пред БНР "диагнозата" на Швейцарския институт:

"За БТПП е много важно партньорството ни с този институт, защото той е един от водещите изследователски центрове в световните класации за обучение на мениджъри. За първа година палатата участва пряко в изследването на световната конкурентоспособност за 2021 – като участваме в подготовката на проучването на територията на страната, селекцията от фирмите и координацията на цялото проучване. Проучването оценява готовността на всяка една страна за нейния просперитет. За съжаление през 2021 г. България заема 53-то място от общо 64 държави."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg