Има тенденция за намаляване на цените за едногодишен период. Спадът при повечето стоки е около 30% за 1 година. В цената на суровия петрол също се наблюдава намаление на цената - с 24%.

От май насам обаче цената отново расте - с около 10 долара за барел. Това каза пред NOVANEWS Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса. 

По думите му през последния месец има поскъпване на маслодайния слънчоглед.

Производители на слънчоглед кандидатстват за европомощи от днес

"За 1 година във Франция обаче намаление от 40%. Има по-засилено производство от Русия и други държави в Европа, потреблението е почти константна величина. Малко се спекулираше със зърнената сделка, тя засегна най-вече пшеницата. Има трайна тенденция за намаление с около 26% в едногодишен период. Имаше моментни пикове за няколко дни или седмици, вследствие на слухове, че цената ще расте. В последните 10 дни цената отново върви надолу", обобщи той.

istock
istock

Високите цени на борсите се дължат на спекулативни продажби и покупки, влияещи се от геополитически и климатични фактори.

"При олиото няма място за паника, защото реколтата от слънчоглед е добра. За година цената на олиото е намаляла с 30%. Пазарът на царевицата се определя от Щатите. Спадът е 27-29% на годишна база", разкри Симов. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg