Световната банка намали прогнозите си за глобалния икономически растеж през тази и следващата година, но в същото време повиши очакванията си за растежа на БВП на България.

Според последните прогнози на Световната банка българската икономика ще отбележи растеж от 3,3% през 2021 г., след като през миналия юни прогнозира растеж от едва 2,6 на сто.
 
За 2022 г. банката вече очаква ускоряване на растеж на БВП на България до 3,8% - над юнската прогноза за повишение с 3,3%, след което да последва известно забавяне на растежа до 3,6% през 2023 г., но при предходна прогноза за икономическа експанзия от 3,4 на сто.
 
Като цяло страната ще разчита, както и останалото пространство в ЕС, на подкрепа за инвестициите и държавните приходи от финансирането на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Пик на инфлацията тази година прогнозират експерти

Ако бъдат реализирани изцяло, както е планирано, до края на 2026 г., тези инвестиции могат да помогнат за повишаване на производителността чрез намаляване на цифровото разделение и ускорение на технологиите.
Очаква се растежът в Източна Европа да бъде слаб, като ще намалее наполовина от 3,1% през 2021 г. до 1,4% през 2022 г.
 

istock
istock

Подобряването на вътрешното търсене би трябвало да спомогне за повишаване на производството в Източна Европа до 3,2% през 2023 г.
 
Перспективите за дългосрочен растеж са ограничени от бавните реформи, които възпрепятстват конкуренцията и развитието на частния сектор.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg