Условията за правене на бизнес у нас се влошават, показват данните на НСИ. Най-негативни са очакванията на фирмите в търговията на дребно, където бизнес климатът спада с 9 пункта в резултат на резервираните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията.

Неблагоприятни са и прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Влошават се  и очакванията в промишлеността, където показателят се понижава с 3,4 пункта. Оценките на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията са резервирани, като и очакванията им за следващите шест месеца се влошават. Същевременно анкетата отчита и намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено с неблагоприятни очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Повече фирми обявяват фалит у нас

През август съставният показател "бизнес климат в строителството" запазва равнището си от юли. Строителните предприемачи са най-затруднени от ръста на цените на материалите и несигурната икономическа среда в страната. Все пак те оценяват настоящата строителна активност като благоприятна, като и прогнозите им за дейността през следващите три месеца се подобряват.
 

istock
istock

През август съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се понижава с един пункт, което се дължи на неблагоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги са също по-резервирани.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg