Очакваме ръст на икономиката на база на данъчни приходи, макар експресните данни от Националния статистически институт да са ясни след няколко дни, каза министърът на финансите Асен Василев, по време на блицконтрол в комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Това се дължи на няколко неща. Завършва процес на възстановяване след ковид пандемията. Реално нашите фирми са доста конкурентни в световен мащаб, защото цената на енергията в страната е на нивата от септември-октомври 2021 година, докато в света цените скочиха. Затова виждаме ръст в износа, в индустрията и в услугите. Освен това ние не затворихме икономиката при доста тежка ковид вълна през първото тримесечие. Това направи нашите фирми надеждни партньори, защото не затвориха и си изпълниха договорите, каза финансовият министър.

Нарастват фирмите, изпаднали във фалит

Антиинфлационният пакет от мерки ще бъде на стойност между 1,5 и 2 милиарда лева, съобщи вицепремиерът.

Василев отказа да коментира мерки по същество, докато работата не е приключена. От това ще зависи и окончателната сума на пакета:

istock
istock

"Около милиард и половина до два милиарда. Тези средства в момента има най-разнообразни източници, от които ще ги вземем, но като се финализира пакетът, ще се финализират и източниците".

По думите му със сигурност ще има конкретни мерки, свързани с цените на енергоизточниците. Ще има и целеви помощи за най-пострадалите от кризата и мерки да облекчат работата на бизнеса, за да останат повече средства при фирмите. Войната, която започна през февруари, промени бизнес средата в целия свят. Започна покачване на лихвените проценти в САЩ, очаква се това да стане в Европа. Трайно се променя цената на енергоизточниците, има несигурност на пазарите на метали и на зърно, както и в логистичните пътища за доставки. Вече се вдигнаха застраховките за влизане на корабите в Черно море, каза Василев. 

Връщане на цените на енергоизточниците към нивата от 2018 - 2019 година няма да има, беше категоричен финансовият министър. Подобна е ситуацията и цената на торовете. Нужна е адаптация на бизнеса към новата ситуация и ние даваме време на бизнеса да се адаптира, посочи Василев. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg