Българските дружества, изпаднали във фалит през 2021 г., са нараснали с 5,7 на сто, пише в редовния доклад на компанията за кредитно застраховане "Кофас".

Намалените държавни помощи, увеличените цени на енергийните ресурси и нарушените вериги за доставка са сред факторите, които ще доведат до по-висок процент несъстоятелност през 2022 година, предупреждават експертите в доклада. 

Хотелиери в Балчик са пред фалит

Те посочват, че тенденциите в областта на несъстоятелността в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са подложени на различни икономически условия, едно от най-значимите от които са мерките от правителствата за подпомагане на дружествата по време на пандемията. През 2020 г. растежът в региона спадна с 4 процента след пропорционално увеличение от 4 процента през 2019 г.

Същата пандемична година всички страни от ЦИЕ отбелязаха рецесии, вариращи от минус 8,1 на сто в Хърватия до  минус 0,1 на сто в Литва. Въпреки това бизнес несъстоятелността в икономиките от региона е намаляла през 2020 г. благодарение на мащабните мерки за подпомагане. Най-големи спадове на несъстоятелността са регистрирани в Литва и Латвия (съответно 50,3 на сто и 34,2 на то), както и в Словакия (25,8 на сто). 

istock
istock

"Последвалото премахване на мерките за подпомагане на бизнеса доведе до естествено увеличение на ръста на несъстоятелността в региона. Не бива да забравяме, че пред икономиките съществува ново предизвикателство - последиците от руско-украинската война. Очакваме увеличение на несъстоятелността през следващите тримесечия, като конфлиткът на изток може да направи процеса още по-бърз", споделя Румен Шиков, риск мениджър в "Кофас България". 

Мебелни и дървопреработващи фирми са изправени пред фалит

Броят на българските предприятията, обявили несъстоятелност, продължи да се увеличава през 2021 г. и въпреки забавянето на тенденциите до края на годината все още не би могло да се направи ясна оценка за 2022 г. Експертите обаче очакват увеличение на дружествата, изпаднали в неплатежоспособност, което се дължи на неотдавнашните сътресения в икономиката. 

Рискът от несъстоятелност остава значителен при високо задлъжнелите и новообразуваните фирми, формирани върху минималните капиталови изисквания. Онези предприятия, които се отличават с по-нестабилни бизнес модели, могат да пострадат в настоящата ситуация на нарастващи постоянни разходи. 

istock
istock

"Когато става дума за фактори, които влияят върху тенденциите, трябва да се подчертае, че процедурата по несъстоятелност в България традиционно е бавна и това изкривява статистиката. Подобно на останалите икономики в ЕС, в България също наблюдаваме "зомби" ефекта от държавното финансиране, което поддържа дружествата на "изкуствено дишане". В момента геополитическото напрежение се увеличава заедно с волатилността на цените на основни продукти като петрол, газ и електроенергия. Това със сигурност ще окаже влияние върху оценките ни за следващата година", допълва Румен Шиков. 

Секторите с най-голям дял на несъстоятелност в България през 2021 г. са дейности в областта на личните услуги (15,50 на сто), строителство и недвижими имоти (14,15 на сто), неспециализирана търговия (10,66 на сто), бизнес услуги (с изключение на финансовите, 9,50 на сто), облекла (6,59 на сто). Забавени плащания, фиксирани разходи по време на блокирането, потиснатото търсене, недостатъчното финансиране и ограничените инвестиции са сред основните фактори, водещи до увеличение в посочените сектори.

Същевременно се наблюдават и сектори, които бележат устойчиво развитие въпреки ковид вълните. Те са с традиционно по-висока добавена стойност или такива, които въпреки намаляването на обемите успяха да компенсират недостатъчното търсене в една от бизнес линиите, с увеличение в други. Сред тях са производство и обработка на кожи (0,19 на сто), телекомуникационни услуги (0,19 на сто), електрически домакински уреди (0,39 на сто), инструменти за измерване и прецизност (0,39 на сто), алкохолни напитки (0,39 на сто), пише в доклада.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg