Ръстът на заплатите е двойно по-голям в някои сектори, показват данни на Министерство на финансите, публикувани в Месечния обзор на българската икономика.

През първите три месеца на годината, компенсацията на един нает се повиши с двуцифрен темп от 15% в номинално изражение. Ускорение на доходите се наблюдаваше в дейностите от сектор промишленост (24.4%).

В строителството и услугите растежът на показателя остана относително по-нисък (10.2% и 11.5%, съответно).

От началото на 2022 г. производителността на труда и доходите продължиха да се повишават ускорено, главно по линия на промишлеността. През първото тримесечие на 2022 г., реалната производителност на труда общо в икономиката нарасна с 3.3% на годишна база, а в промишлеността – с 14%.

Отрицателни темпове бяха отчетени в строителството (-14.1%) и част от дейностите в сектора на услугите като недвижими имоти; спорт, култура и развлечения и професионални и административни дейности, се посочва в месечния обзор.

Доклад: Заплатите в България са по-ниски

Наблюдаваната възходяща тенденция на компенсацията на един нает над растежа на производителността на труда допринесе за увеличаване на номиналните разходи за единица труд (НРТЕП) с 11.5% на годишна база.

istock
istock

Динамиката на реалните разходи за труд на единица продукция обаче остана отрицателна (-3.8%), в резултат от силния положителен принос на по-високите цени върху номиналния растеж на брутната добавена стойност, пише в анализа.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg