„Картината в момента е трагична. Всеки ден фалират колеги, всеки ден се затварят обекти – и магазини, и заведения, не издържат на разходите и занижените приходи. На много места няма персонал, защото той вече избягва да работи в този бранш”. Това заяви Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България по Нова телевизия.

„Предлагаме да се седне на масата на преговори и да се направят нови програми за компенсация на бизнеса, както и да бъдем компенсирани за всички месеци, в които сме работили с ограничения”, допълни той.

„В продължение на 2 години с мъка преговаряхме с всички правителства. Най-трудно това се случва със служебното правителство. От него категорично нямаме никаква помощ. Отрязаха се всички програми, които бяхме постигнали с предишното правителство, както и компенсациите и помощите за персонала”, каза още Коларов.

Според него след назначаването на служебното правителство мярката 60/40 е била направена така, че от бранша да не могат да кандидатстват за нея.

istock
istock

„Основното изискване беше да имаш 40% спад на оборота, което на практика е невъзможно, защото ако имаш такъв, ти реално трябва да си фалирал”, коментира Коларов.

От старта на мярката 60/40 са изплатени над 1,5 милиарда лева

„Искаме ако има условия, които ще важат за нашия бранш, те да важат за всички браншове, за да не сме дискриминирани и за да постигнем ефект. Не искаме задължително ваксиниране, това е решение на всеки човек. Правилата трябва да са за всички”, категоричен бе той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg