128 086 лева излезе сметката за първия саниран блок по оперативна програма “Регионално развитие”. Това стана ясно от договора, подписан между обитателите на сградата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в края на миналата седмица.

С безвъзмездната финансова помощ по проекта ще се осигурят 97 828,27 лева, а собствениците ще съфинансират 30 257,90 лв., което прави 23,62%.

На практика собствениците на апартаменти в сградата в столичния жилищен комплекс “Яворов” получават малко над обещаните 75% от разходите като безвъзмездна помощ, защото парите за техническото и енергийното обследване се плащат на 100% от програмата.

Общата сума е с начислено ДДС. Тя изглежда малка, но и блокът не е голям. Той има един вход, четири етажа и шест жилища - съвсем малко над изисквания минимум за участие в програмата. Блокът стана известен преди време като сградата на “идеалния домоуправител”.

Името на пенсионирания военен Иван Станков нашумя, защото месеци наред не даваше мира на служителите на МРРБ и настояваше нещата да се случват по-бързо. Така блокът стана първият, който подаде заявление, проведе общо събрание за сдружаване на собствениците, обитателите му платиха капаро от 500 лева и така отговори на всички изисквания на програмата.

“Идеалността” на сградата се състои и в това, че тя има сравнително постоянни доходи от поставената на покрива антена на мобилен оператор, а и възможността да печели допълнително от билбордове.

Така разходите за саниране се смаляват до около 5000 лв. на апартамент. Дори част от тях ще бъдат поети от общата каса на блока и на никой от обитателите няма да му се наложи да търси заем.

Другата причина за сравнително ниската сума е, че по сградата има изпълнени частични мерки за енергийна ефективност. Един от апартаментите например е с положена външна изолация, заради което неговият собственик ще плати по-малка сума от съседите си.

Миналата година е правен голям ремонт на покрива, който е изолиран добре, така че отпада и този евентуален разход.

Бюджетът за обновяването на сградата обхваща мерки за подмяна на дограмата на общите части и на всяко жилище, полагане на топлоизолация на ограждащите конструкции, ремонт на електроинсталацията в общите части и смяна на осветлението в тях с енергоспестяващо.

“Макар вече да имаме подписан договор, все още сме в подготвителния период”, каза при сключването на договора Иван Станков.

Причината е, че тепърва предстои да бъде направено енергийното обследване, а след него да се подготви и техническият проект. Едва след това на ред идва изборът на фирма изпълнител по Закона за обществените поръчки.

“Желанието ни е да съкратим сроковете и първата копка на обекта да е на 15 юни, а на 30 септември блокът да е изцяло обновен”, каза Станков. Той обясни, че гони администрацията денонощно, защото самият той е подложен на “канонада” от своите съседи. Те непрекъснато го питали “кога почваме”, “какво още искат” и т.н., така че му било много трудно да “удържи фронта”.

Подадените до момента заявления за саниране по европрограмата са 197 в цялата страна. От тях одобрените са 114, 30 от които са в столицата. Отхвърлени са 16.

Вторият блок в София, който всеки момент ще сключи договор, се намира в жк “Изток”, недалеч от зала “Универсиада”. Той е малко по-голям - отново е с един вход, но на 6 етажа и с 18 апартамента.

На всички одобрени сгради се изготвят индикативни бюджети, които се приемат от собствениците. След това се сключва договорът за обновяване на жилищата. Всички тези дейности се контролират от регионалното министерство, като изборът на самите фирми за санирането се прави по реда на Закона за обществените поръчки конкретно за всяка сграда.

Досега в София са одобрени предварително 31 сгради. Целта максимум е реновирането им да се извърши още през това лято. Проблемът е, че самите строители ще се избират с обществени поръчки и евентуалното им обжалване, което често се случва, може да отложи сключването на договорите.