Бързото нарастване на цените на жилищата в София, което предизвика и опасения от раздуването на нов имотен балон, се успокоява през първото тримесечие на тази година. На годишна база в сравнение с първото тримесечие на 2017 г. увеличението е с впечатляващите 11%.

Спрямо последните три месеца на миналата година обаче почти няма промяна. Средната цена на жилищата в София през първите месеци на годината е била 1092 евро за кв. м при 1095 евро за кв. м за последното тримесечие на 2017 г., сочат данни на "Бългериън Пропъртис".

Неотдавна индексът на консултантската компания Knigt Frank показа нарастване на цените от 11.3%.

"Изглежда, че след скоростното преминаване на границите от 900 и 1000 евро за кв. м през миналата година има неувереност за преминаването на следващата бариера от 1100 евро", отбелязват от компанията за недвижими имоти.

Купувачите са предпазливи, оглеждат максимално много имоти, обмислят добре на какво да заложат и не купуват на всяка цена. Според агенцията растежът на БВП и доходите, както и все още ниските лихви по ипотечните кредити ще продължат да влияят положително на имотния пазар през 2018 г., но не с темповете от последните две години.

Все още търсенето на имот надвишава предлагането, коментира наскоро и Антон Андонов, изпълнителен директор на "ЕРА Недвижими имоти", пред "Блумбърг".

Според него тази година ръстът на цените ще достигне до 8%, като се очаква предлагането на имоти на зелено директно от строители и инвеститори да "успокои" пазара. Ръстът на новото строителство за 2017 г. спрямо 2016 г. е двуцифрен и предлагането на нови жилища ще се засилва.

За първите три месеца на 2018 г. сделките с недвижими имоти бележат скок от 11.5%, сочат данни на Агенцията по вписванията. За първото тримесечие на тази година са направени 5631 имотни продажби при 5023 за същия период на 2017 г. Част от увеличението се дължи и на сделки за имоти в процес на строителство, които сега влизат в официалната статистика на вписванията. 

По данни на "Бългериън Пропъртис" дocтъпнocтта нa цeнитe нa жилищaтa в Coфия, която измерва cъoтнoшeниeто нa цeнaтa нa кв. м. към cpeднaтa зaплaтa, вече е 1.45. Това е леко подобрение спрямо миналата есен, когато показателят беше 1.48.

Продължава и тенденцията на засилен интерес към южните квартали на София. През първите три месеца на тази година най-много жилища са купени в Студентски град. Там средната цена е 956 евро за кв. м и е най-изгодна в сравнение с останалите южни квартали.

Други предпочитани квартали са "Kpъcтoвa вaдa" (1130 eвpo/кв. м), "Bитoшa" (1045 eвpo кв. м) и "Mлaдocт 4" (1080 eвpo/кв. м). Засилва се интересът към "Bpъбницa 2", където цените са 960 eвpo/кв. м. Като цяло цените са по-високи в квартали с добра инфраструктура и добри транспортни връзки. Такъв пример е "Дървеница", където расте предлагането на ново строителство при средни цени около 1050 евро кв. м.

Интерес привличат и районите около метростанция "Опълченска" и бyл. "Toдop Aлeкcaндpoв", къдeтo имa пpeдлaгaнe нa нoвo cтpoитeлcтвo нa цeни oт oкoлo 1000 eвpo/кв. м. Най-скъпи в столицата са жилищата в квартал "Лозенец". Там сpeднитe цeни зa изминaлoтo тpимeceчиe ca 1675 eвpo/кв. м.

КЛАСАЦИЯ

Столичният булевард "Витоша" е сред лидерите по нарастване на наемите на търговски площи сред европейските градове.

Средното равнище на наемите е достигнало 50 евро за кв. м на месец през първите три месеца на 2018 г., сочи докладът "ДНК на недвижимите имоти" на консултантската компания Cushman&Wakefield. Увеличението е с 4.2% в сравнение с последното тримесечие на 2017 г. и с 8.7% на годишна база.

Най-бързо нарастване на наемите спрямо предходното тримесечие е отбелязано на улица "Ваци" в Будапеща - 8.3%. "Витоша" е на второ място заедно с улица "Шиаду" в Лисабон. По ръст на наемите на годишна основа столичният булевард заема четвърто място след "Шиаду" (+19%), "Ваци" (+18.2%) и улица "Принсес" (+11.6%) в Единбург.

Очакванията на консултантската компания са наемите на бул. "Витоша" да продължат да растат. Въпреки повишението обаче наемите на столичния булевард все пак са едни от най-ниските сред изследваните 45 централни улици в Европа. 

По-евтино е само на "Калеа Викторией" в Букурещ, където средното равнище е 47 евро за кв. м на месец. Най-скъпата улица за наем на търговски площи през първото тримесечие е "Шан-з-Елизе" в Париж с 18 хил. евро на кв. м на месец, следвана от "Виа Монтенаполеоне" в Милано с 13 500 евро на кв. м на месец и "Виа Кондоти" в Рим с 11 500 евро на кв. м на месец.