В момента продавачите на жилища изчакват, тъй като цари мнението, че след влизането на България в еврозоната, цените ще нараснат значително. Това е малко вероятно предвид отчетените пазарни тенденции и факторите, които движат пазара.

Все пак, ограниченото предлагане на жилищни имоти в големите градове у нас ще се запази и през следващите месеци и това ще поддържа ръста на цените малко по-висок в сравнение с края на 2023 г., но в рамките на около 10 на сто.

Прогнозират спиране на поскъпването на имотите у нас

Това се посочва в обобщение на презентация на Полина Стойкова, член на Кралския институт на лицензираните оценители (MRICS), изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES. Стойкова представи анализ на жилищния пазар с акцент върху новото строителство, в което компанията специализира и има дългогодишни познания и опит, на семинар на Камарата на професионалните оценители, съобщиха от компанията.

Цените

Миналата година средната цена, на която са се сключвали сделките в София, е достигнала 1600 евро на кв. м., сочат данните на BULGARIAN PROPERTIES. Към края на годината покачването на цените на жилищата се е забавило до 3,2 на сто на годишна база, а в реалнo изражениe, след изключване на инфлацията, през последните две тримесечия на 2023 г. е отчетен дори лек спад.

istock
istock

При новото строителство повишаването на цените на жилищата в началото на 2024 г. е с между 3 на сто и 10 на сто в зависимост от напредъка на строителството.

Данните на BULGARIAN PROPERTIES показват още, че и в Пловдив цените, също като в София, са забавили ръста си до 10 на сто в края на миналата година и средната цена на квадратен метър там достига 1186 евро. Тя е по-ниска в сравнение с Варна и Бургас, където е съответно - 1300 евро и 1220 евро на кв. м, заради по-силното нарастване на цените в двата морски града от съответно 20,7 на сто и 15 на сто в края на миналата година.

Новото строителство

Новото строителство продължава да бъде предпочитано и съставлява около 80 на сто от продадените от компанията жилища. Въпреки това  предлагането не е достатъчно, за да отговори на търсенето, затова жилищата в сгради на етап строеж се продават на много ранен етап, казва Стойкова и допълва, че тенденцията не е била прекъсната от КОВИД-19, нито от войната в Украйна, ускоряването на инфлацията или практиката на някои предприемачи да индексират цените по вече сключени договори. Доверието на купувачите се запази, проектите се завършват и въвеждат в експлоатация и това определя предпочитанието на хората към новите жилища.

Имоти се изкупуват още „на зелено“

Тенденцията през последните години е да се строят по-големи сгради, с повече жилища в тях. Мащабните проекти са знак, че инвеститорите имат смелост да ги стартират и завършат, смята Стойкова.

Във всички големи градове се създават изцяло нови зони или се преобразяват бивши индустриални зони, това спомага и за по-добра градска среда.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase