В началото на 2024 година, пазарът на недвижими имоти в България продължава да показва обещаващи знаци на стабилност и растеж, което предоставя уникални възможности както за купувачите, така и за продавачите, показва анализ на Bulgarian properties.

Според последните данни от Националния статистически институт (НСИ), инфлацията в България продължава да се забавя, като през януари 2024 година месечната инфлация е отчетена на ниво от едва 0,5%, а годишната инфлация достига 3,8%. Това е значително подобрение спрямо предходните периоди и е добра новина за икономиката като цяло, включително за сектора на недвижимите имоти, тъй като през последните години именно инфлацията беше един от двигателите за ръст на цените на имотите, обяснява Полина Стойкова, изпълнителен директор на фирмата.

Данните сочат, че обемите от сделки с недвижими имоти са нараснали с около 20% в началото на 2024 година спрямо същия период на предходната година. Това увеличение подчертава нарастващия интерес от страна на купувачите и инвеститорите.

Имоти се изкупуват още „на зелено“

Специално внимание заслужава пазарът на недвижими имоти в столицата, където цените продължават да следват възходящ тренд, но тенденцията също е към забавяне на ръстовете. През януари отчитаме ръст от 7% на годишна база, като средното увеличение на цените достига около 100 евро за квадратен метър. Това отразява продължаващата тенденция за ограниченото предлагане при силно търсене.

istock
istock

Възможности за продавачите

Текущата пазарна ситуация предоставя отлични възможности за продавачите. Активността на пазара и достигнатите пикови цени създават благоприятна среда за реализиране на сделки. Ако обмисляте продажба на имот, сега е подходящият момент да извлечете максимална стойност от вашата собственост, съветват от компанията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase