Луксозните имоти обикновено са големи имоти. По-големите квадратури като цена са по-ниски - двустаен апартамент може да се продава и за 2500 евро на квадратен метър, докато едно луксозно жилище с квадратура над 500 квадратни метра се очаква цената да бъде дори под 2000 евро на квадрат.
 
Това заяви пред БГНЕС изпълнителният директор на Kingdom property Симеон Симеонов.
 
„Особено в последното тримесечие, което така или иначе е най-силното през годината, само за миналата седмица имаме две покупки на луксозни жилища. Лично при мен интересът към този тип имоти се е засилил. Разговарял съм с други колеги, които са реализирали сделки и броят на тристайните или двустайните жилища е по-висок, докато при мен особено в последното тримесечие имам най-много сделки на къщи и луксозни големи апартаменти над 400 квадрата”, добави Симеонов.

Какво ще се случи с цените на имотите през следващата година

Той обясни, че луксозните имоти можем да разделим в две категории - така наречените пентхауси, които са над 350-500 квадрата, а втората категория - къщи. По думите му при първите по-скоро става дума за купувачи, на които не им се пътува из София и искат да си закупят жилище в центъра на столицата, докато при вторите по-скоро се налага да се пътува повече, но за сметка на това да се радват на по-чист въздух.
 
Брокерът открои Манастирски ливади, Малинова долина и Витоша като предпочитани квартали.
 

istock
istock

„За луксозни имоти можем да кажем и по-старата част на София, но там вече е и старо строителство, а за да платят над 600 000 евро на купувачите им се иска да са във висок клас сграда, да бъде енергийно ефективна, общите им части да бъдат поддържани и нови, а това не можем да срещнем в по-старата част на София“, коментира той.
 
„Купувачите се насочват предимно към по-нови квартали, нови сгради, които са в затворени комплекси и плащат суми над 500 000 за апартаменти, които са поне на няколко нива“, каза още Симеонов.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg