По-ограниченото предлагане на жилища на вторичния пазар позиционира продавачите на такива имоти в много изгодна позиция, посочва Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Пазарът на недвижими имоти у нас отбеляза сериозни ръстове в последните две години - не само в резултат на инфлацията и ръста в цените на суровините, но и като отговор на повишеното търсене от страна на инвеститори и купувачи. Тенденцията към покачване се запазва и през втората половина на 2023 г., макар и темповете значително да се забавят, сочи статистиката, смята експертът.

И допълва, че докато в Германия вече започнаха да се усещат първите симптоми на криза в сектора, у нас все още ниската цена на кредитирането продължава да подкрепя търсенето. В момента сделките се реализират основно “на зелено”, тъй като атрактивните проекти успяват да бъдат разпродадени много преди Акт 16, а банките са гъвкави в отпускането на финансиране.
 
Онези, които в момента искат да продадат своя имот, независимо дали ново или панелно строителство, имат шанса да реализират сделка на най-високите исторически нива за последните над 20 години.
 
Какво е нужно за успешна продажба на недвижим имот?
 
Въпреки отличните предпоставки на пазара, все още много продавачи срещат трудности в реализирането на сделка. Експертите на BULGARIAN PROPERTIES посочват кои са най-честите грешки, които допускаме и как да подготвим своето жилище за успешна продажба на пазара:
 
1. Нереалистична цена
 
Нерядко продавачите обявяват цена на своя имот единствено спрямо собствените си очаквания, без да направят проучване на пазара и на сходни имоти като тип строителство, локация и пр. Това в някои случаи може да доведе до подценяване на стойността на имота и реализиране на сделка на недостатъчно добри за продавача условия. А в други - до нереалистично завишена оферта, която пазарът не може да приеме.

Спекулантите могат и да са полезни за имотния пазар

2. Недобро представяне на имота
 
В ерата на дигиталните технологии потребителите проучват, анализират и избират изцяло онлайн. Ето защо е необходимо да се погрижим нашата обява за продажба на недвижим имот да привлече интерес още с представянето си. Две снимки с лошо качество и лаконично представяне от няколко изречения по-скоро биха отблъснали потенциалните купувачи, отколкото да ги накарат да ни потърсят за повече информация.
 
Преведете жилището в добър търговски вид - подредено, освежено, почистено. Подгответе качествени снимки, представящи всяко едно от помещенията в достатъчна цялост. Днешните платформи позволяват дори публикуване на кратки видеа, които създават още по-реалистично усещане от мястото. Това не само ще допринесе за по-доброто позициониране на обявата, но и ще спести излишни огледи от купувачи, които търсят други характеристики.
 

istock
istock

Подгответе подробно описание, като не пропускате да включите:

● Характеристики на локацията (достъп до градски транспорт и важни пътни артерии; близост до супермаркети, аптеки, паркове, детски градини и училища, лечебни заведения и пр.)

● Описание на сградата (тип строителство, година, вид отопление, наличие на асансьор, паркоместа, двор, охрана или видеонаблюдение и пр.)

● Описание на жилището (брой и видове помещения, изложение, удобства, специфични характеристики, които отличават имота). Ако жилището се продава с обзавеждане и/или оборудване, представете това накратко, тъй като може да представлява съществен “бонус” към крайната цена на имота.

3. Неясноти относно правния статут или собствеността на имота

След всички усилия и огледи, нерядко сделки се провалят в последния момент - заради неизяснени обстоятелства около имота. Самите собственици, уверени в това, което притежават, пропускат да направят своите проверки предварително. Например, за собствеността на земята, за съсобственост при наследствени имоти, за незаличени тежести от миналото, за правния статут на самото жилище и пр.
Подгответе предварително всички документи относно имота, включително данъчна оценка, удостоверение за тежести и липса на задължения, схема на обекта, дори скици и планове за Ел и ВиК и др.

Сделките с недвижими имоти, колкото и стандартни да изглеждат по своята същност, крият редица подводни камъни и рискове както за продавачи, така и за купувачи. Консултацията със специалист относно правни и търговски въпроси по сделката е от съществено значение, за да защитим правата и интересите си.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg