След разказ за опорочени практики при продажба на жилища "на зелено“, при които строителят повишава цената, въпреки наличието на договор, който предварително я фиксира, адвокатът на един от потърпевшите от некоректната практика, разкри подробности пред БНР по казуса.  

"Оказва се, че този тип случаи са често срещани в последно време. Това е типична недробсъвестна търговска практика, при която има подписан предварителен договор за продажба на имот на "зелено". След известно време продавачът заявява на купувача, че поради някакви обстоятелства трябва да повиши цената с около 50-60 %. Идва и заявява тази сума, тя не се базира на цени и разчети", твърди адвокатът Златко Стойчев.

Често в тези договори липсват клаузи за неустойка, отбеляза още той.

Каква е класическата схема за измама при имоти "на зелено"

"Във въпросния случай купувачите са предоставили половината сума от продажната цена още при подписването на договора, когато е имало само изкоп, където да се построи сградата. Договорът обаче е развален от продавача".

Строителите си позволяват да се държат лошо с клиентите си, защото ако на един не му харесва, ще дойде друг, отбеляза той. 

"Те са по-силната страна. В момента има доста лоши практики". 

Друг проблем е, че няма регулация при осъществяване на брокерската професия, обясни адвокат Стойчев.

"Малко като в Дивия Запад е в момента с тези отношения". 

istock
istock

Добромир Ганев, бивш председател на Национално сружение "Недвижими имоти“, обаче отбеляза, че голяма част от предпиремачите в България са коректни компании.

"Сделката с имот на "зелено" е една от най-сложните за физическо лице. Сериозните брокерски компании имат назначени юристи. Трябва да се използва експертна помощ при подобен тип сделки".

Какво означава имотът да има Акт 16

Ганев също смята, че е наложително в България да се премине към по - решителни дейтвия по регулация на брокерския бизнес

"Тя се бави, защото малка част от фирмите на пазара искат да не спазват етичните правила и да прилагат некоректни практики. Преди две седмици тази регулация отново беше входирана в парламента. 

Целта на проекта на закона е да се спазват етични правила от целия бизнес. И в момента има подобни, но те се съблюдават само от членовете на Национално сружение "Недвижими имоти“.

В България липсва коректна информация за сделките на "зелено", разясни още той.

"Единствената протекция при такава покупка може да постигнем чрез използване на юридическа и консултантска помощ. 

Преди Акт 14 трудно може да бъде защитена подобна сделка със застраховка".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg