Отношенията между наемател и наемодател са „вечното дерби“ в света на имотите. Всеки се смята за прав и има склонност да тълкува закона по свое усмотрение. А спорни ситуации възникват често, когато важни въпроси не са уредени предварително в договора за наем. Кой какво трябва да плаща – в жилището и за общите части?

Когато скъпоструващ домакински електроуред се развали, често пъти наемодател и наемател си прехвърлят топката. Позицията на хазяина е: „Ти го ползваш, ти го оправяш.“ Квартирантът от своя страна с право смята, че вината за неизправността на уреда не е ничия, а просто му е дошло времето. Къде е истината?

Дори договорът не е нотариално заверен, това не е толкова важно, обяснява брокер Емилиян Кърчев. Далеч по-важно е какво пише в него за такива ситуации. Много хора подценяват договорите между наемател и наемодател и не ползват професионалните услуги на агенции за недвижими имоти. Това на свой ред води до често сблъскване с проблеми от подобно естество.

В случая, ако няма упомената точка в договора за чия сметка са такива разходи, всяка една от страните може да смята, че има право. Наемодателят – че е предал в изправност вещите на наемателя и той трябва да се грижи за тях като добър стопанин и наемателят – че всяко нещо има определен експлоатационен живот и после се разваля и спира да работи.

Кърчев съветва наемателят да поиска информация кога е закупен съответният уред, например бойлер. Ако уредът е на повече от 5 години, то е ясно, че просто вече е за смяна. По подобен начин се процедира и с останалите уреди като печки, перални, съдомиялни и т.н.

Наемодателите предимно гледат да слагат в жилищата уреди на по-ниски цени, а те обикновено са и по-некачествени. Така после наемателят излиза виновен, защото той ги ползва. По принцип консумативите са за сметка на наемателя. Бойлерът обаче е уред, не консуматив.

Брокер Кристина Найденова е категорична: ремонтът на бойлера е за сметка на наемателя; смяната на бойлера с нов е за сметка на наемодателя.

Експертите коментират и как стои въпросът с плащането за общите части и фонда Ремонт и обновяване. Законът гласи, че наемателят като обитател трябва да плаща само текущите разходи, тоест за асансьор и осветление, обяснява Кърчев.

Задължение на собственика на жилището е да плаща за фонд Ремонт и обновяване. По думите на специалиста е хубаво тези въпроси да са уредени в договора за наем, за да не възникват недоразумения в бъдеще.

Разходите за основни ремонти, каквито са тези на покрива и асансьора, се заплащат от собственика на имота, посочва адвокат Милена Миткова. Конкретната дължима сума за жилището се изчислява на база процент притежавани идеални части от общите части на сградата.

Вижте още: 

В кои градове жилищните имоти са най-скъпи 

15 на сто повече ипотеки през 2017 г. 

Двойно повече чужденци питат за имоти у нас