Най-доброто, което можете да направите за себе си, когато ви предстои покупка на имот, е да се информирате и подготвите предварително.

Това означава да съставите конкретен план за действие, да се запознаете с правата си и да не подхождате емоционално към покупката, съветват enoti.bg. Платформата се стреми към прозрачност на пазара за имоти и обещава да няма “скрито-покрито”. 

Често купувачите след дълго и уморително търсене на перфектния дом, откриват жилище, което отговаря на критериите им, но от страх да не го изпуснат влизат в подчинена позиция. Те се оказват притиснати от времето и са склонни да правят компромиси и да приемат каквито и да било условия от продавач и банка. 

Затова е ключово да сложите ред в процеса и нещата да се случват под ваш контрол, съветват от enoti.bg. 

Къде апартамент в София е под 1000 евро за квадрат

Първата стъпка, която трябва да предприемете преди да започнете да ходите по огледи, е да определите бюджет. Дори да имате спестявания, би било полезно да проверите възможностите за външно финансиране - много често след 4-5 огледа клиентите осъзнават, че не могат да харесат имот в предварително определения бюджет и помощ от банка би им дало повече свобода в избора на имот - така бихте решили например, че имот с една спалня повече отговаря на вашите нужди. 

istock
istock

Обмислете с какви доходи разполагате, колко сигурни са те и каква част от тях бихте могли да отделяте за месечните плащания по ипотека. Масово купувачите предпочитат да запазят спестяванията си, за да разполагат със заделени средства за непредвидени ситуации, каквито през последната година има немалко, коментират от enoti.bg. 

След като вече сте определили каква сума сте склонни да похарчите, говорете с банките. Банките нямат нужда от имот, за да оценят профила ви и да ви дадат предварително одобрение - това не ви ангажира по никакъв начин, а е по-скоро сигнал пред агенти и продавачи, че сте сериозен в намеренията си и че от тях зависи да не ви изпуснат. 

В кои столични квартали има най-много удобства

Повечето хора очакват, че ще получат най-изгодни условия от собствената си банка - там където получават заплата или държат депозит. Това не винаги е така.

За разлика от други, по-развити пазари, където съществува кредитен рейтинг, който се гради с история на взети и върнати кредити, в България се пази следа само за негативни прояви - просрочия и неизпълнение. Дори да сте взели и върнали десет кредита в дадена банка, това не ви прави по-добър клиент от друг, който сега взима първата си ипотека. Затова не подценявайте конкурентността на пазара и задължително съберете оферти от повече банки.

Най-лесният начин да го направите е с кредитен консултант, който ще проучи и сравни за вас целия пазар и ще бъде много полезен и при подготовката на документите за самия кредит. Услугите му са напълно безплатни и няма да нарушат бюджета ви, а по-скоро биха ви били ценен съюзник, който да ви спести време, пари и нерви. А ако не ви се ходи по срещи, вече можете да направите всичко онлайн, в платформата за ипотеки musketari.bg. 

istock
istock

Сега вече може да обмислите кой район е подходящ за вас. Тук под внимание влизат редица фактори, сред които начина ви на живот, работното ви място, личните ви предпочитания и интереси. Ако търсите активен социален живот, удобен транспорт и възможности за отдих, спорт и пазаруване, тогава може би бихте предпочели жилище в по-централна част на града, но ако бюджетът ви не е съвместим с цените там, най-вероятно ще се наложи да прецените кое от тези удобства не е задължително за вашия избор. 

Щом вече имате бюджет, имате предварително одобрение от банка и сте харесали район, тогава може да си съставите списък с критерии, които е задължително жилището да покрива. Дали това ще са вид строителство, изложение, брой стаи, етаж или друго - добавете в списъка и това, което в никакъв случай не бихте искали от вашия бъдещ дом.Този списък ще се променя често през следващите месеци, но е отличен старт за разговор с агент по недвижими имоти. 

Колко трябва да наброим за апартамент в престижен столичен квартал

Наистина, не е задължително да работите с такъв, но ако ползвате професионалист вероятно ще намалите срока за намиране на нов дом наполовина. Добрият брокер познава отлично района, в който търсите (колко добре познава квартала е добър тест, когато избирате правилния партньор), има мрежа от контакти и знае кога нещо ще се появи на пазара още преди да е публикувано по сайтовете и кога имот стои отдавна, заради проблеми. Добър агент може повече - да извади имот на пазара или с други думи активно да работи с хора в района, за да ги убеди да продадат. 

istock
istock

Не на последно място, дори когато търсите сами, 95% от обявите в интернет се представляват от агенции. Те ще поискат комисион от вас независимо, че ви срещат за първи път на огледа и не са помогнали в намирането на имота. Комисиона е в размер на 3% без ДДС от стойността на сделката, така че ако плащате такава сума, по-добре е да получите и работата, за която тя се дължи (не рядко, ако започнете да говорите с агент рано, имате възможност да предоговорите тази сума - нещо, което ще е далеч по-трудно, ако срещате агента за първи път по време на огледа на перфектния имот).  

Покупката на жилище е специален момент, но и едно от най-стресовите преживявания в живота на повечето хора. От вас зависи да влезете в процеса подготвени. Информацията и правилните партньори могат да ви спестят както разходи, така и време.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg