Всеки има различни критерии, когато става въпрос за избор на нов дом. За някои, важни са социалният живот и развлеченията, а за други - възможностите за спорт и активен отдих. 

На база данните, събрани и обобщени от платформата за недвижими имоти Enoti.bg, ще Ви представим столичните квартали, които имат най-висок рейтинг в пет избрани критерия - спорт, социален живот, транспорт, здравеопазване и всекидневни нужди.

За хората със спортна натура, най-подходящи биха били Студентски град, Средец и Зона Б3. Наличието на множество фитнес центрове, зали за танци и хоби центрове, правят тези три квартала предпочитани за стремящите се към по-активен начин на живот.

Кои са най-скъпите квартали в София

Ако пък често посещавате заведения, театри, кина, търговски центрове, срещите с приятели са важна част от ежедневието Ви и сте по-екстровертна личност, тогава може би ще се чувствате най-комфортно живеейки в Център, Средец или Докторски паметник. Тези квартали разполагат с множество ресторанти, кафенета, кина, галерии и други места за отдих, култура, изкуство и социални контакти.

istock
istock

Транспортът е важен фактор при избора на жилище за много хора. За пътуващите с градски транспорт, близостта до подходящи спирки и метростанции е основен критерий. В топ 3, според данните на Enoti.bg, тук попадат Докторски паметник, Център и Зона Б18. От тези квартали лесно и бързо се достига до почти всяка точка на града.

Колко трябва да наброим за апартамент в престижен столичен квартал

За хората с малки деца, както и за тези, на които често им се налага да посещават лекар по различни здравословни причини и обстоятелства, е от значение в близост да имат болнично заведение. Ако за Вас е важно да имате удобен достъп до поликлиника, дентална клиника или болница, вероятно ще е добре да се насочите към Зона Б3, Иван Вазов или Център. 

Не на последно място, факторът всекидневни нужди е нещо, което трудно може да бъде пренебрегнато в процеса на търсене на нов дом. Разнообразието от магазини за хранителни стоки, домашни потреби, или козметика е изключително необходимо и практично, а в Център, Зона Б3 и Средец е най-подходящо за тези, които смятат това за свой основен приоритет.

istock
istock

Разбира се, всички от гореспоменатите фактори са в по-голяма или по-малка степен от значение в процеса на търсене на подходящо място за живеене.

Собствениците на имоти в София печелят все повече

Според данните от Enoti.bg, ако обобщим петте гореспоменати критерия в един, на челно място в класацията, без да е изненада за някого, е Център, следван от Зона Б3 и Средец. Тези три квартала предлагат най-оптималната комбинация от удобни транспортни връзки, разнообразен социален живот, близки болнични заведения и множество възможности за спорт, отдих и пазаруване.

Независимо какви са вашите критерии, търсенето Ви може да се улесни многократно, ако сте наясно къде в столицата може да откриете това, от което се нуждаете.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg