До 20% ще се увеличат цените на имотите заради строителните материали и новата наредба. Това са очакванията на бранша за жилищния пазар у нас през следващите години.

До този извод достигнаха ескпертите, взели участие във виртуалния Форум Реал - ЖИЛИЩА.  В конферентната програма участваха водещи анализатори, инвеститори, архитекти, строители, производители, търговци, финансови експерти, които дискутираха актуални теми и иновации, определящи тенденциите в жилищното строителство.

Категоричните данни на Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции - www.bcc.bg сочат спад от 13,73% на обемите на стартирало строителството за 2020 г.

Новите жилища поскъпват заради наредба

В същото време през първите три месеца на 2021 г. се появи положителна тенденция свързана с жилищно строителство. Освен ръст от 13,71%, изграждането на градски жилища продължава да е най-значимият сегмент, който е в основата на цялостното представяне на сградната строителна индустрия.

За периода има общо 922 342 кв. м жилищни площи, които преминаха в етап строеж. За първото тримесечие, жилищното строителство бележи увеличение от 9,4% за района на София-град, като достига 393 035 кв. м.


Дванадесет месеца след началото на кризата причинена от Ковид-19, инвестиционната активност в сегмента се възвърна със значителни темпове, като тенденцията от последните месеци на 2020 г. продължават и през първото тримесечие на 2021 г. В района на Пловдив има 93,82% ръст на новите жилищни проекти с обща стартирана площ от 178 921 кв. м.

Сектор жилища продължава да бележи все по-високи нива на реализация, отчитат експертите, взели участие във форума.

С колко поскъпнаха жилищата у нас

Панелистите консенсусно се произнесоха, че новата наредба е изключително непрактична и необмислена, ще оскъпи строителството и не помага на никого в актуалния си вид.

Търсят се апартаменти с по-голяма площ. Не се наблюдава балон, търсенето на жилища, достига до нивата от 2019 г., отчитат специалистите в бранша. Според тях, цените на имотите ще се повишават, не само заради инфлация и международните пазари.


Затворените комплекси са предпочитани заради липсата на качествена градска среда. От друга страна, българинът не обича да плаща за общи пространства в затворените комплекси. 

От Форума обръщат внимание и на изключително ниските нива на лихвите по ипотечното кредитиране. 

Конкуренцията между банките е много силна и разликите в процентите е изключително малка. Това са предпоставки за все по-голяма инвестиционна активност, както от страна на крайните купувачи така и за инвеститорите, отбелязват експертите.

Апартамент в София 4 пъти по-скъп от този във Видин

Продажбите на зелено са много рисковани за инвеститорите в момента, особено заради много голямото увеличение на строителните материали в последните месеци. Над 60 млрд. са спестяванията на частни лица в банките, които ако усетят силната инфлация ще инвестират, като голяма част ще се насочат към недвижимите имоти, счита браншът.

Голям процент от хората, търсещи да закупят имот, се насочват към ново строителство.
istock

Според експертите, строителството е по-малко засегнато от кризата, за сметка на други сектори, като очакват евентуално то да бъде засегнато след 2-3 години, като за момента няма такива сигнали.

COVID-19 обърна търсенето на жилища у нас

Възрастовата граница на клиентите слиза надолу - от 24 г. По-възрастното население е много по-предпазливо. При по-младото поколение обаче се преговаря много по-детайлно и отнема повече време. Но пък младите са много по-отворени към иновациите при новото строителство.

Запазва се ножицата между цените, при покупка "на зелено" и при акт 16 - около 15%. Тя е функция от много фактори, като например капиталовите възможности на инвеститора.

Всички участници на Форума се обединиха около положителни тенденции за пазара на жилища и изразиха оптимизъм за развитието му в средносрочен аспект.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg