Наемите на луксозните апартаменти се запазват почти без промяна в сравнение с година назад, като средните нива за София през 2020 г. са били 7,3 евро/кв. м. Това показват данните на компанията за луксозни имоти Unique Estates.

Най-високи остават наемите в района на Докторски паметник и квартал „Иван Вазов“, като във втория цените през миналата година са достигнали 10 евро/кв. м. В диапазона 7-8 евро/кв. м се движат центърът на София и квартал „Лозенец“. Това са и районите с най-голям брой наемни сделки.

От компанията очакват възстановяване на наемния пазар и стабилни цени през 2021 г. През миналата година компанията е отбелязала ръст на сделките за наем на апартаменти в София, но умерен спад на цените от средно 8%. Прогнозата сега е с поетапното ваксиниране да се подновят пътуванията, а с тях и търсенето на имоти за средносрочен престой.
 
“Затварянето, ограниченото движение на хора през миналата година, както и изтеглянето на много оферти от наемния пазар доведоха до спад на цените, особено в централната част на града. От средата на 2021 г.  обаче очакваме да започне възстановяване. Повечето наемодатели също са оптимистично настроени“, коментира Зара Котева, мениджър на отдел „Луксозни и корпоративни наеми“.
 
Според компанията през последните месеци се наблюдава промяна в структурата на наемите – много имоти за средносрочен престой се предлагат за по-трайно обитаване. Офертите са основно в централните райони и около Докторски паметник.
 

iStock
iStock

Търсенето е предимно от млади хора, които работят онлайн за чужди компании или учат в западни университети и временно са на дистанционно обучение, както и от корпоративни клиенти. Много наематели обаче са склонни да подпишат договор за няколко месеца, което не се вписва в стандартните двугодишни договори, предлагани от наемодателите.

С колко поскъпнаха жилищата у нас

„Коронавирус кризата промени пазара и собствениците трябва да са по-гъвкави, ако искат бърза реализация на имотите си. Средносрочните наеми – от месец до година, са все по-разпознаваеми на пазара. Самите клиенти ги налагат като срокове“, обясни Котева.
 
Важни при избора на жилище под наем са фактори като близостта до парк, добрите отношения със съседи и етажната собственост, близостта до центрове за спорт и релакс. Все повече хора имат домашни любимци и готовността на наемодателите да ги допуснат в предлаганите имоти също се нарежда сред критериите за избор. 
 

Наемателите на къщи са основно семейства с деца, като търсенето е основно за имоти с големи дворове, много зеленина, в много случаи с басейн. Има и много запитвания за къщи в затворени комплекси в покрайнините на София. Предлагането на къщи под наем е ограничено и затова брокерите прогнозират лек ръст на наемите в краткосрочен план.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg