Ако търсите да си купите апартамент, вероятно се интересувате в кои столични квартали цените са най-високи и продължават да растат.

Цените на жилищата в София започват от около 800 и стигат до над 2100 евро на квадратен метър, а в последните три месеца се наблюдава значително увеличение в много райони на столицата - на места с цели 14%. 

Най-скъпият квартал в София към днешна дата остава Иван Вазов, следван от Крива река и Оборище с цени над 2000 евро на квадратен метър - това сочат данни на платформата за недвижими имоти Enoti.bg

Собствениците на имоти в София печелят все повече

В Иван Вазов средната цена се е увеличила с цели 6% през последните три месеца - от 2083 през януари до 2199 евро през април. В района няма много ново строителство. 


Следват ги Лозенец с 1800 евро за квадратен метър, Изток и Яворов - съответно с 1929 и 1935 евро.

Високо в класацията остават Стрелбище, Център и Изгрев, където цените са между 1500 и 1600 евро за квадратен метър. Независимо от високите цени там, те продължават да растат - най-бързо в Изгрев, където от януари средните цени са пораснали със 190 евро за квадратен метър или 13.5%. 

Всеки пети българин се шири в голям апартамент

На десето място сред кварталите с най-скъпи жилища попада Гоце Делчев. Средната цена на квадратен метър там е 1484 евро.

Данните на Enoti.bg сочат, че най-евтините жилища в столицата се намират във Връбница 2 - 799 евро за квадрат жилищна площ. Люлин 1, Толстой и Надежда 3 също попадат в списъка с най-евтините квартали в София с цени между 850 и 880 евро. В Обеля 2 и Люлин 10 стойността на квадратен метър също остава под 900 евро.

В проучването са включени всички квартали в София с повече от 50 имота за продажба.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg