Порочните практики на имотния пазар са проблем, с който и браншът, и обществото се борят от години. Освен фалшивите обяви, целящи единствено да позвъните, за да запишат вашия телефонен контакт, все по-често нелоялните фирми и брокери прибягват и до други „хитрини”.

Печалби на чужд гръб 

„Случва се дадена компания да гарантира на своя клиент, че ще работи и с други професионални фирми, за да може имотът да достигне до по-голям брой потенциални купувачи. Впоследствие това не се случва. Тази оферта бива затваряна с цел да се получат две комисионни възнаграждения. Това означава, че някой печели на гърба на собственика на имота без той да знае. Това е недопустимо”, каза за Радио Варна председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти” Добромир Ганев.

Само 1% от клиентите у нас купуват имот без оглед

„Добрият избор на партньор в дългия процес на покупко-продажба е информираният избор. Потребителите също носят своята отговорност при формирането на един добър пазар, на една добра конкурентна среда”, каза още Ганев.

istock
istock

Професионален регистър на брокерите и агентите

С цел да се повиши информираността на гражданите, от близо година е налице Професионален регистър на брокерите и агентите на недвижими имоти.

Новите жилища поскъпват заради наредба

„Чрез този регистър, хората могат да се информират кога е създадена избраната от тях компания, какви са нейните постижения и награди и в какви типове имоти е специализирана. Също така, в него може да се види образованието на определен брокер, откога работи на пазара, неговата квалификация и обученията, които е преминал. В регистъра са вписани повече от 160 компании и брокери. Разбира се, има още много компании, които са извън него, но това не означава, че са нелоялни”, коментира Добромир Ганев.

Според него, професионалният регистър е огромна стъпка напред в борбата с порочните практики, но за съжаление, дори и след неговото стартиране, те не са намалели. Добромир Ганев акцентира отново върху необходимостта от регулация на брокерската дейност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg