Собствениците на имоти в София печелят все повече, показва нов доклад на Knight Frank. Жилище в София е една от най-добрите нискорискови инвестиции за миналата година.

Поскъпването на имотите в столицата през 2020 г. е донесла средна доходност от 8.6%. Изследването сравнява цените на недвижими имоти в 150 града по света.

В класацията на Knight Frank столицата на България заема 40-а позиция с 8.6% ръст на цените на недвижимите имоти през 2020 г. Само година преди това София е заемала 90-то място по доходност на имотния пазар.
 
Най-добре през изминалата година се представят големите градове в Турция и Русия. Лидерските позиции са за Анкара (с ръст на цените на имотите 30.2%), Измир (+29.4%) и Истанбул (+27.9%). Сериозното поскъпване на имотите в Турция обаче се дължи най-вече на обезценяването на турската лира и високата инфлация в южната ни съседка.

Новите жилища поскъпват заради наредба

На следващо място по добра доходност на имотите е най-големият град в Нова Зеландия Оукланд (+26.4%), който се нарежда пред Санкт Петербург (+25.4%).

Столицата на Южна Корея Сеул (+22.3%), Москва (+21.1%), Отава (+19.7%), Уелингтън (+18.4%) и Халифакс (+16.3%) допълват челната десетка.
 

istock
istock

Редица европейски пазари също се представят добре. В топ 20 попадат Братислава, Люксембург, Стокхолм и Копенхаген.
 
На 28 пазара се отчита спад в цените през 2020 г. Сред тях е Дубай, където жилищата са поевтинели със 7.1%. Испанските Мадрид и Барселона също се нареждат сред големите губещи със спад от 3.7 и 2.5%. Друг европейски град с поевтинели имоти е Генуа - понижение от 2.9%.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg