Ползвателите на собствени имоти е много вероятно да се насочат към продажба с цел обратно наемане, в случай, че имат нужда от набиране на оперативен капитал, коментира Кевин Търпин, регионален директор проучвания, Colliers за Централна и Източна Европа.

По думите му алтернативна възможност за финансиране е взимане на кредит от банкови институции или правителствена помощ, която няма да бъде налична за всички, независимо от атрактивните лихвени проценти.

Както купувачите, така и потенциалните продавачи могат да решат да не предприемат действия по предлагане на активите си, докато няма повече яснота на пазара, обяснява Търпин.

Собствениците на имоти внимателно преценяват степента, в която са изложени на риск, особено по отношение на държавните мерки, които имат ефект върху плащанията от наематели и договорните споразумения.

По данни на компанията хотелите и търговските площи са най-тежко засегнати от мерките, предприети в условията на извънредно положение, въпреки че точно при тях се очакваше сериозна активност.

istock
istock

Жилищният сегмент на пазара на имоти е бил предпочитан за сделки в ЦИЕ през първото тримесечие на годината, следван от офиси (27%) и индустриални и логистични имоти (26%).

Размерът на всички транзакции е 3.9 млрд. евро, като част от сделките са били стартирани през 2019 г. Полша и Чехия имат дял от 86% в общия обем.

Възможно ли е наемите да поевтинеят

Твърде рано е да се цитират конкретни числа и да се правят промени в цените, поради липсата на достатъчно пазарна информация и яснота относно редица фактори, които влияят върху различните сегменти.

Някои от тях, например търговските площи и хотелите, са много по-засегнати от други и ценообразуването, прилагано в края на 2019 г., няма да бъде релевантно за тях.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg