Главната търговска улица на София „Витоша” е 7-ма на Балканите по наеми на магазини, сочи проучване на Cushman&Wakefield.

Средните месечни наеми там са на ниво от 44 евро/кв. м. Непосредствено пред най-известната българската търговска улица е „Магеру булевард“ в Букурещ с месечен наем 45 евро/кв. м.

Класацията на Cushman&Wakefield сочи още, че пред софийския булевард са всички търговски улици в големите градове на Балканите с изключение на ул. „Македония” в Скопие и бул. „Александрисисас” в кипърския Лимасол.

Най-високи търговски наеми на търговски площи на полуострова за последните 12 месеца от 250 евро за квадрат плащат по ул. „Багдад” в Истанбул. В световната класация мегаполисът, разположен на 2 континента е 17-ти. На второ място на Балканите с месечен наем от 180 евро/кв. м е ули. „Ерму” в Атина. Трета е „Княз Михаил” в Белград с 85 евро/кв. м, следвана от загребската „Илица” - със 70 евро/кв. м. 

Пета със 70 евро/кв. м са наемите по ул. „Чопова” в столичана Словения Любляна. В Скопие нивата на търговските аренди е 30 евро за квадрат. Най-евтино е в кипърския град Лимасол с 18 евро/кв. м.

В класацията на консултантската компания сме на 54-то място в света, като отстъпваме за година с 2 назад.

Авеню „Шанз-е-лизе” в Париж е най-скъпата търговска улица в Европа, Африка и Близкия Изток, показва още традиционното проучване. Въпреки поредицата от трагични събития във френската столица тази година световно известният булевард запазва позиции. 

В света „Шанз-е-лизе” е на трето място със среден месечен наем от 1104 евро/кв. м. Лидер и тази година е Пето авеню в Ню Йорк, където търговците плащат на месец по 2818 евро/кв. м.

Най-силен ръст на наемите от началото на 2015 г. в Европа е отчетен в „Графтън Стрийт” в Дъблин, „Ковънт Гардън” в Лондон и главните търговски улици в Милано и Рим. В световен план проучването показва общо покачване на наемните цени с 35%.