При всяка покупка на каквато и да е стока в цената има включена комисионна. Това е така, защото всички ние сме участници в един общ паричен кръговрат.

Само при покупка на имот страните по сделката обикновено търсят начин да избегнат заплащането на брокерския труд.

В едни страни комисионната се заплаща само от едната страна по сделката, в други – и от двете. Ето някои примери: Белгия – 1-6%, Германия – 3,5-10%, Черна гора – 2-3%, Испания – 3-6%, САЩ – 2-6%, щата Калифорния – 8-10%, Австрия – 3,6% (със закон), Русия – 3-10%, Петербург 5-10)%, Москва 8-10%

Къде сме ние?

България – 3-6%, а за ваканционни имоти – 5-10%.

Kомисионните на брокерите са актуален и наболял въпрос, коментира брокер Кристина Найденова. Комисионните в България варират от 1% до 15% според вида и местоположението на имота.

Мнението на специалиста е, че комисионните у нас трябва да бъдат следните: за градски имоти – 3%, за селски имоти – 5%, за ваканционни имоти – 10%.  В момента техният размер е въпрос на договорка, но обичайният размер на комисионната е 3%.

Първият основен проблем при покупко-продажбата са двойните комисионни, смята консултант Владимир Тинчев. Става въпрос за случаите, когато една агенция взима процент както от продавача, така и от купувача.

Това е голям парадокс, поради факта, че един консултант, освен да търгува с информация, би трябвало да придвижи всички подробности по сделката до подписване на предварителен договор, в това число да защити максимално интереса на своя клиент.

Парадоксът произтича от това, че не би следвало едно и също лице да представлява две страни по един договор. Все едно в съда един адвокат да защитава обвинител и обвиняем.

Друг важен момент е, че в България, за разлика от другите страни, няма ясно урегулирани закони за брокерската дейност и така всеки човек с повече свободно време и желание, но без никаква компетентност, може да стане брокер.

Имам случаи, в които ходейки на оглед, брокерът тепърва се запознава със собственика и вижда имота. Как този човек може да продаде или отдаде под наем нещо, за което няма никаква представа (технически характеристики, набор от документация и др.), пита експертът.

И при добър късмет, добро водене на преговори от страна на клиента и при положение, че имотът отговаря на критериите, купувачът взема решение за сключване на договора. В този момент брокерът се намесва в отношенията с думите: „Дължите ми 3% от стойността на договора“.

Според консултантът в тези случаи (а те преобладават) брокерът заслужава не повече от 0,001%, колкото да си покрие транспортните разходи, заявява Тинчев.

Има и нещо друго – в световен мащаб, колкото стоката е с по-висока стойност, толкова по-малка е добавената стойност от посредника в процентно изражение. Това е причината, поради която не може да се прави аналогия с други стоки.

Когато в България започнат да работят професионалисти, тогава би следвало те да получават комисионни както в по-развитите страни.

Другият и най-удачен вариант е да се регулира всичко от държавата и човек да не може да направи сделка без посредник, но под посредник да става дума само за професионалист – с лицензи и всички последващи документи.

Брокер Владимир Йосифов коментира как стои въпросът с допълнителните разходи за други услуги. Разходите за консултация с адвокат или нотариус трябва да са за сметка на брокерската агенция. Подходящо е клиентът да наеме адвокат само при по-специфични сделки или дълъг срок на договор за наем със сериозни гаранции.

Ако ползвате услугите на агенция, би трябвало в комисионната да е включен и хонорар за адвокат, потвърждава брокер Десислава Щебетовска.

Добрите агенции работят с адвокат и прибягват до услугите му при по-сложни казуси. Важно е да се сключи договор с брокера (агенцията), защото той гарантира сигурността на клиента.


Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.