17% от българите не влизат в банка и нямат нито влогове, нито заеми, нито карти или разплащателни сметки, да не говорим за виртуално банкиране. Това показва проучване на Ipsos Bank Booster и Investor.bg.

Все пак потребителите на финансови услуги у нас растат и вече 83% от хората имат вземане-даване поне с една банка. При предишното проучване делът им е бил 78%, което означава, че тогава почитателите на "буркан банк" са били 22 процента.

Всъщност българите, които странят от банките, са основно бедни и необразовани хора. Според анкетата средният доход на онези 17%, които не са клиенти на трезори, е едва 246 лева месечно. Има и такива, които просто бойкотират "кожодерите".

Лихвите и таксите са основното, по което българите избират обслужваща финансова институция. За 14% условията по разплащателните сметки и дебитните карти са водещ фактор. 13% гледат първо стабилна ли е банката. За 10% от анкетираните банките са преди всичко кредитори и затова важното е какви са разходите по заемите.

Оказва се, че българите слабо се влияят при избора от това дали банката е българска или чуждестранна. Възможностите за дистанционно банкиране също не са сред важните фактори.

Любопитното е, че над половината участници в проучването не знаят чия собственост са дори най-популярните сред населението трезори. За ДСК например само 7% от запитаните посочват, че тя е унгарска, а 24% са убедени, че е българска. При ОББ отговорите "българска" и "гръцка" са равни - по 17%. Едва 12% разпознават Първа инвестиционна като една от малкото банки с български собственици.