Домакинствата, които отделят над 30% от месечните си доходи за вноска по кредит, са около 20% от всички у нас. Това показват данни от анализ на БАН за икономическото развитие на страната ни. 

Едновременно с това почти 40% от семействата заявяват, че имат проблеми със събирането на вноската за кредита, а 14% казват, че доходите им не са адекватни на вноската и имат огромни проблеми. 8.5% от домакинствата с кредити закъсняват в обслужването на задълженията си с повече от 2 месеца. 

Причините за просрочените плащания са основно две. За по-голяма част от гражданите - две трети от отговорилите, проблемът е в хроничния недостиг на средства, като при половината от тях банките са променили едностранно условията по заема. 

Останалата една трета посочват като причина промяна в начина на живот - загуба на работа, непредвидени разходи за здраве и др. 

Делът на българските домакинства, взели кредит, е намалял с една трета за 4 години - до 22.8% през 2013 г. срещу 33.8% за 2009 г. Оказва се, че 3 от всеки 4 домакинства, прибягвали до кредит в България през 2009 г., са с ниски или ниски към средни доходи. 

Основната част от задълженията на българите преди 5 години - 67% от кредитите и 87% от заемите - са били взети за разходи от първа необходимост. Въпреки че банките затегнаха политиката по отпускане на кредити, кредитополучателите през 2013 г. изпитват доста по-сериозни затруднения от длъжниците през 2009 г. в обслужването на заемите си. А нивата на "лошите кредити" нараснаха междувременно от около 5-6% на 18-19%.