Представете си, че отивате в банката да изтеглите заем и с изненада разбирате, че имате лоша кредитна история, въпреки че винаги сте били изрядни платци. На ваше име са изтеглени няколко кредита, които не са погасявани и за чието съществуване не подозирате.

Следва обикаляне по всички финансови институции, от които на ваше име има теглени заеми. Ако имате късмет, след куп разправии, главоболия и изгубено време, вашата правота ще се докаже и измамникът ще бъде открит.

Киберексперт: Всяко Wi-Fi устройство може да се използва за хакерска атака

Анонимността, която интернет предлага, предостави на клиентите повече удобства, но и откри нови хоризонти за измамниците. Основният проблем при онлайн кредитирането е, че клиентът не може да бъде идентифициран.

Разгледайте сайтовете на няколко произволни кредитни институции – ще ви направи впечатление рекламата за кредити „само срещу лична карта“, „експресно одобрение до един час“ и т.н. Когато подписването на договора не става лице в лице, е възможно да станете жертва на измама с вашите лични данни.

istock
istock

Проверката е майка на сигурността

Всеки човек има право да получи достъп до кредитната си история в Централния кредитен регистър на БНБ. ЦКР е информационна система от данни, която съдържа информация къде и какви заеми имате.

Ако се притеснявате или имате съмнения, че някой е изтеглил кредит от ваше име, можете да направите справка в ЦКР. Справката може да бъде направена и по електронен път, но лицето трябва да притежава квалифицирано удостоверение за електронен подпис, съдържащ ЕГН на физическото лице.

За какво да внимаваме когато предоставяме личните си данни онлайн

Другият начин, по който може да бъде направена справка, е на място в БНБ, подавайки заявление по образец. Имате право на безплатна справка веднъж годишно, като за допълнителни проверки се заплаща такса, определена от БНБ. Справката се получава в 14-дневен срок. Заявлението може да бъде подадено и по пощата, като има изискване подписът на заявителя да бъде нотариално заверен.

Как да се предпазите от измама

Много хора често боравят с личните си данни без да обръщат особено внимание къде и на кого ги предоставят. Но трябва да бъдете нащрек, за да не се наложи да връщате суми, които не сте използвали и да се стига до още по-сериозни законови проблеми.

Статистиката сочи, че през последните години случаите на подобен тип престъпни своеволия зачестяват все повече, като понякога се касаят отпуснати средства за десетки хиляди левове. Измамниците може да теглят множество малки заеми от различни кредитни институции.

istock
istock

Някои хора наивно предоставят кода си за достъп до онлайн банкирането на непознати, вярвайки, че е необходимо за назначаване на работа, плащане на покупка и т.н. След получаване на желаните данни, мошениците ги използват за взимане на кредит от кредитни компании за онлайн и мобилно кредитиране и плащане на идентификационна такса от банковата сметка на жертвата си. След като сумата от кредита бъде прехвърлена, измамниците незабавно я изтеглят от сметката на жертвата.

Как се проверява самоличност при теглене на кредит онлайн

Ако недоброжелател се сдобие дори само с ЕГН-то ви, би могъл да получи пари на ваше име, като логично след това фирмата да потърси именно човека, който стои зад съответните използвани данни. Затова не споделяйте личните си данни даже и с познати, ако това не е наложително.

Има и много случаи, при които измамници се домогват до личните данни на хора, чрез сметки за ток, вода и телефон, както и банкови извлечения. Всеки би могъл да се снабди с тези поверителни документи, които често биват оставяни в пощенските кутии.

istock
istock

Ето как да се застраховате максимално:

- никога не предоставяйте паролите за личната си електронна поща или профил в социална мрежа на никого;

- избягвайте да използвате безжичен интернет в различни обекти, като кафенета и ресторанти;

- избирайте парола, която не е лесна за разгадаване (букви, цифри и знаци), на регулярна основа (поне веднъж на всеки 3 месеца);

- използвайте различни пароли за социални мрежи, имейл и онлайн банкиране;

- съхранявайте писмена информация за номера на сметката и паролите за онлайн банкиране и кодовете за достъп на недостъпно за други хора място;

- поръчайте SMS услугата на банката за известяване за входящи/изходящи плащани;

- защитете компютъра си с парола и актуализирайте софтуера си редовно;

- никога не отваряйте съмнителни имейли от непознати податели;

- винаги проверявайте самоличността на лицето или фирмата, на които позволявате достъп до вашите лични данни;

- образовайте себе си и хората около вас за защита на личните данни!

istock
istock

Как да действате, ако установите нередност

Ако сте станали жертва на измама, ранното установяване е от изключително голямо значение. Например когато започнете да получавате лично адресирана кореспонденция или обаждания, свързани с възстановяването на възникнали задължения.

Деца харчат пари в нета без да знаят

В този случай първо трябва да определите причината за събирането, т.е. на какво основание представител на кредитора е започнал действия по събиране. Най-често срещаното основание е договор за кредит, подписано с дадена кредитна институция. В случай че вие не сте подписвали договор, тази ситуация може да бъде оценена като измама.

Следва да проверите дали е оперирано незаконно с банковата ви сметка. Като начало е добре да започнете с проверка на вашата сметка – разглеждане на трансакции и установяване на такива, които не сте правили. Тези данни могат да се използват като доказателство в процеса на разследването.

Ако е станала някаква грешка и сте регистрирани без да сте теглили заем, трябва незабавно да се свържете с кредитната институция. Поискайте историята от ЦКР и информирайте за допуснатата грешка банката или фирмата, които са ви регистрирали. Ако е извършена измама, те ще започнат разследване, за да проследят извършителя.

При установяване на неправомерно изтеглен кредит на ваше име, трябва да се свържете с полицията и веднага да подадете жалба. Прикачете разпечатка на банковата сметка, показваща измамната трансакция. Когато полицията получи жалбата на жертвата на измамата, тя взема решение за започване на наказателно производство като се уверява, че въпросните трансакции не са извършени от потърпевшия.

На практика всеки от нас би могъл да се превърне в жертва на дигитални престъпници, които с помощта на откраднати лични данни теглят пари от името на своите жертви. Най-важното е да не изпадате в паника и да не започвате да изплащате дълг, който не е ваш. Ако дори веднъж направите вноска, се „хващате на хорото“ и няма да ви оставят намира. Подайте опровержение и търсете правата си, защото законът е на ваша страна.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg