Половината (50 на сто) от потребителите в България споделят, че сега се притесняват повече да не станат жертва на измама онлайн в сравнение с 2021 г.

Това сочи изследване, организирано от платформата за специализирани разплащания "Пейсейф"  (Paysafe). Според него българите възприемат като еднакво важни сигурността и удобството при покупки онлайн, като в същото време високите разходи за живот продължават да подхранват финансовите им притеснения.

Проучването разкрива още, че 63 на сто от българите смятат, че финансовите измами са неизбежен риск при онлайн пазаруването. В резултат на това, 55 на сто не се чувстват комфортно да въвеждат своите финансови данни онлайн, за да плащат за стоки и услуги.

Източват банкови карти с примамливи оферти в интернет

В продължение на години платежната индустрия се бори да балансира конкуриращите се нужди от сигурност и удобство, за да удовлетвори потребителите и рационализирано тяхното клиентско изживяване. Въпреки това нарастващите опасения около измамите поставят сигурността в светлината на прожекторите. За България впечатление прави, че потребителите търсят златната среда, но биха дали предимство на сигурността пред удобството (21 на сто) като най-важен фактор, когато плащат за онлайн покупка.

istock
istock

Въпреки че експертите по сигурността често обсъждат ограниченията на защитата с парола, сега потребителите се обединяват зад паролата като познато средство за сигурност. Близо една втора (47 на сто) споделят, че се доверяват на паролите повече от методите за биометрично удостоверяване при плащане онлайн. Въпреки това доверието в биометричното удостоверяване също нараства, като 57 на сто от потребителите в България са съгласни, че биометричното удостоверяване прави онлайн плащанията по-сигурни.

Доколкото опасенията от измама са на дневен ред за потребителите, търговците, които предлагат методи за многофакторно удостоверяване, могат да вдъхнат увереност на потребителите, че техните трансакции са сигурни.

Защо е важно да преглеждаме банковото си извлечение

Въпреки всички тези опасения, мнозинството (53 на сто) от потребителите в България смятат, че плащанията са по-сигурни сега, отколкото преди година. 

Чираг Пател, президент на дивизия дигитални портфейли в "Пейсейф" споделя: „Всички знаем, че във времена на криза нивата на измами могат да нараснат. Това се случи в разгара на пандемията, случва се и сега, когато се очаква да навлезем в рецесия. Потребителите с право имат едно на ум за възможните опасности в света на онлайн плащанията. За нас и за търговците е от водещо значение да вземем предвид тези притеснения на клиентите. Предлагането на различни алтернативни методи на плащане и опции за сигурност ще спомогне за успокояване на страховете на потребителите, като същевременно подобри потребителското изживяване“.

istock
istock

Проучването е проведено от "Сапио Рисърч"  (Sapio Research) по поръчка на  "Пейсейф" през април 2022 г. сред 11 000 потребители от САЩ, Великобритания, Канада, Германия, Австрия, България, Италия, Перу, Чили и Бразилия, и проследява нагласите спрямо плащанията, като 1000 от тях са представители от  България.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg