Мрежата на европейските потребителски центрове (ECC-Net) установява тревожно увеличаване на броя на малките деца и тийнейджъри, които се оказват в различни дигитални капани, съобщават от Европейски потребителски център България.

Независимо дали чрез съмнителни оферти в лотарии в интернет, онлайн игри или социални медии: младите интернет потребители харчат пари, без да искат и понякога без да са разбрали, че го правят, или пък споделят лични данни, с които потенциално може да бъде злоупотребено.

За да помогне на младежите и на техните родители, които търсят правна помощ в местните европейски потребителски центрове, ECC-Net изработи учебни материали, които показват какви са основните онлайн рискове и как да се предпазят от тях.

Деца в капани на разходите

Виктор, 13 години,  купува виртуална валута, за да подобри своя футболен отбор чрез конзолата за игри, свързана с интернет. Зарибен от играта, Виктор в крайна сметка харчи €90 за деветдесет секунди. Въпреки че момчето не знае паролата на майка си за покупки в приложението, тя е автоматично запазена в конзолата му от по-ранна покупка.

За щастие един от нашите центрове успя да предотврати драстични финансови щети за майката на Виктор, като посредничи с търговеца. Но шокът, който трябва да е изпитало семейството на Виктор, не е изключение. Мрежата от Европейски потребителски центрове често вижда други случаи като този, които засягат понякога дори деца на 6-7 години.

Хакери разбиват профили и искат пари от приятелите ни във Facebook

Вижте, за да знаете!

За да се справи с тази тенденция, ECC-Net подготви няколко инструмента, които могат да се ползват в часовете по английски език или у дома. Те са свободно достъпни за учители, както и за родители и за тийнейджърите. Необходимо е обаче учениците да имат поне 2 години опит в изучаването на английски език.

• Анимирано 4-минутно видео в YouTube  https://youtu.be/znDPihKj9nc,

То показва трудни ситуации, в които попадат тийнейджърите, докато играят мобилни игри. Клипът използва по-лесен език и насърчава дискусията. Може да се използва отделно или в комбинация с теста.

istock
istock

• Тест с любопитни факти https://ekurs.kov.se/ecc-quiz-for-teens/

Той представя непълнолетни онлайн потребители в нежелани ситуации, които участниците трябва да се опитат да избегнат, като изберат правилните отговори. Тестът обхваща няколко теми, свързани с дигиталните права -  онлайн игри, електронна търговия и капани на социални платформи и е насочен към тийнейджъри, малко по-напреднали в нивото на изучаване на английски език.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg