Нова измама във Facebook. Хакери разбиват профили в социалните мрежи и искат различни суми от приятелите на потърпевшите, представяйки се за тях. За схемата сигнализират зрители на NOVA, станали жертви на измамниците.

Мишени на хакерите са потребители на социалните мрежи, чиито профили са разбивани. Истинските жертви обаче се оказват техните приятели, които получават съобщение от измамниците с молба за финансова помощ. Сценариите са различни, но изходът един: откраднати лични данни или различни суми пари. Като за целта най-често се изпраща сметка, която трудно може да се проследи, по която с различен мотив да бъдат превеждани сумите. 

Нова измама с фалшиви обяви за лятна почивка

Преди дни Йовка Радоева с изненада забелязва, че част от контактите й във фейсбук, с които най-често общува, вече не са в списъка й с приятели. А при други: чатовете са изтрити. Това я усъмнява и търси контакт с тях по телефона, за да разбере какви са причините. Първо се обажда на най-близката й приятелка. 

iStock
iStock

"Питах: „Петя какво се е случило – всичко е изтрито, какво сме си говорили…”И тя казва: „…не си ли ми искала пари, аз ти преведох 210 паунда”. Аз й казах –„…благодаря много за услугата, но не съм била аз", разказва Йовка Радоева. 

Така разбира, че е станала мишена на измамници. И без да подозира от нейно име са търсени пари от приятелите й във Facebook. Без да се усъмнят – някои от тях откликвали на молбата за изпращане на различни суми, за да купи стоки на промоция, тъй като имала временен проблем със сметката си. Как точно са искани парите - Йовка разбира едва след разговор с потърпевшата си приятелка.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg