Сигурно ли е да теглим кредит онлайн? Това провери NOVA, след като няколко души се оказаха със заеми на тяхно име, без реално да са взимали. Kак работи системата отвътре - през какви проверки и защити минаваме?

„Повечето от компаниите, които оперират на българския пазар, са инвестирали колосални средства в разработването на вътрешни софтуерни системи. Такива подпомагат дейността по кредитирането, като правят различни справки в различни регистри, извършват различни оценки, събират бази данни”, обясни Николай Цветанов от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране.

За какво да внимаваме, ако ще теглим кредит

„Първата проверка - дали това е лицето, което кандидатства. След това се проверява дали този човек работи, осигурява се и има ли други кредити”, уточни кредитният експерт Тихомир Тошев.  

Най-сложният технологичен процес е проверката на самоличността. Той минава през няколко етапа, след които трябва да се прецени дали човекът от документа за самоличност и този, който се регистрира за теглене на кредит, е един и същ.


„Тези системи, които се използват за електронна идентичност, минават през много тежки одитни проверки както от страна на независими проверяващи лица, така и се контролират от държавата. Това е доста сложен механизъм на контрол, който да не допусне да се извърши регистрация в една такава система с чужда лична карта”, посочи Георги Димитров - мениджър на фирмата разработчик.

Сигурно ли е онлайн кредитирането

Съветите при теглене на кредит - доверявайте се само на оторизирани институции, четете договорите си внимателно преди да ги подпишете и връщайте взетите пари в срок.

Повече гледайте във видеото. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg